Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Dodatki do żywności

Konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki, substancje zapachowe, słodzące, wzmacniające smak. Do tego emulgatory, zagęszczacze, woski i wiele więcej. Znajdziemy je wszystkie w produktach spożywczych spożywanych każdego dnia. Które z nich są bezpieczne dla naszego zdrowia a które nie? Jakie jest ich dzienne dopuszczalne spożycie dla dorosłego człowieka? Na te oraz inne pytania odpowiedzi znajdziesz w poniższych artykułach.

   
    Limonen - czyli substancja o zapachu cytryny
    Limonen to substancja zapachowa, która znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym czy perfumeryjnym.
     
     
 
Anetol - zapach anyżu zamknięty w płatkach   E 220 - dwutlenek siarki, czyli kolejny niebezpieczny dodatek, który może szkodzić zdrowiu
Anetol jest aromatem pozyskiwanym z olejków eterycznych anyżu i kopru. Używa się go m.in. przy produkcji wyrobów cukierniczych oraz wódek.   Koniecznie sprawdź, w jakich produktach można znaleźć konserwant dwutlenek siarki, czyli E 220, gdyż może szkodzić zdrowiu.
     
     
 
Woda amoniakalna - co warto wiedzieć o tym dodatku do żywności?   E200 - kwas sorbowy, czyli dodatek utrzymujący wilgoć w produktach
Woda amoniakalna ma wiele zastosowań. Używa się jej w przemyśle spożywczym (jako dodatku do żywności E527), gumowym, szklarskim i garbarskim.   Poznaj całą prawdę na temat kwasu sorbowego, który jest powszechnie stosowany w żywności i dodawany nawet do sera czy pieczywa.
     
     
 

Wanilina - „niezdrowa” aromatyczna substancja w cukrze wanilinowym, który dodajemy do ciast

  O kwasie winowym, winnym kamieniu, emulgatorach i nie tylko
Do wypieków stosujemy cukier wanilinowy, często zapominając, że nie jest to prawdziwa wanilia. Dlaczego producenci zastępują wanilię – waniliną? Czy jest ona bezpieczna?   Kwas winowy jako dodatek do żywności E334 pełni najczęściej funkcję regulatora kwasowości, emulgatora, sekwestranta i synergenta.
     
     
 
Kwas adypinowy - najmniej kwaśny wśród kwasów   Kwas fosforowy: sprawdź, w jakich produktach znajdziesz tę substancję
Kwas adypinowy używany jest do produkcji tworzyw sztucznych. Ma on jednak również zastosowanie w przemyśle spożywczym. Występuje tu jako dodatek E355.   Jednymi z pierwszych produktów, jakie powinniśmy kojarzyć z kwasem fosforowym(V), czyli dodatkiem spożywczym E338, są napoje typu cola.
     
     
 
Kwas siarkowy - ważny nie tylko dla przemysłu chemicznego   Kwas bursztynowy - sprawdź, skąd pochodzi i gdzie znajduje zastosowanie
Kwas siarkowy(VI), czyli substancja o wzorze chemicznym H₂SO₄ w przemyśle spożywczym występuje jako dodatek do żywności E513.   Kwas bursztynowy to substancja o wzorze chemicznym C₄H₄O₆. Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy go pod nazwą E363.
     
     
 
Chlorek sodu - potrzebny, ale też niezdrowy dodatek konserwujący   Kwas cytrynowy - czy wiesz, z czym go jesz?
Chlorek sodu jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale też może szkodzić naszemu zdrowiu. Koniecznie sprawdź, jak wpływa na Twój organizm.   Kwas cytrynowy w przemyśle spożywczym występuje jako dodatek do żywności E330. Pod tą nazwą kryje się substancja o wzorze chemicznym C₆H₈O₇.
     
     
 
Kwas jabłkowy - dlaczego powinieneś kojarzyć go nie tylko z owocami   Kwas fumarowy – reguluje i... leczy kaca
Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy go pod nazwą E296. W chemii opisywany jest wzorem C₄H₆O₅. W obu przypadkach chodzi o kwas jabłkowy.   Kwas fumarowy, czyli dodatek E297 znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Bywa też składnikiem suplementów diety. Czy jest szkodliwy?
     
     
 
E211, czyli benzoesan sodu – dodatek do żywności i jego mroczna (?) natura   Substancje zapachowe – dlaczego zapach jest tak ważny?
Benzoesan sodu (E211) i jego szkodliwy wpływ na zdrowie. Czy tak naprawdę jest bezpieczny i czy warto kupować produkty, które go zawierają?   Czy wiedziałeś, że nie tylko wygląd decyduje o wyborze produktu, ale też jego zapach? To ważny czynnik, ale czy substancje zapachowe są zdrowe?
     
     
 
Substancje konserwujące – czy nie jest ich czasami zbyt dużo w żywności? Do czego są potrzebne konserwanty?   Kwas L-mlekowy: E-dodatek przyjazny dla człowieka
Dawniej przedłużano trwałość żywności, np. przez suszenie, a dziś używa się substancji konserwujących. Czym one są i czy są bezpieczne dla organizmu?   Kwas L-mlekowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności E270.
     
     
 
Kwasy i regulatory kwasowości, czyli E-dodatki, których nie należy się bać   Kwas octowy – dodatek do żywności o wieloletniej tradycji
Dodatki do żywności, wśród których są m.in. kwasy i regulatory kwasowości, budzą kontrowersje, ale mają ogromne znaczenie dla przemysłu spożywczego.   Kwas octowy to jeden z najpopularniejszych dodatków do żywności. Najczęściej występuje w funkcji regulatora kwasowości.
     
     

Substancje wzmacniające smak – dopuszczone do użytku, ale czy są bezpieczne?
E621 – glutaminian sodu, czyli „niezdrowy” król wśród wzmacniaczy smaku
Wzmacniacze smaku to praktycznie niezastąpione dodatki do żywności. Dlaczego tak jest? Czy musimy je jeść każdego dnia?
Glutaminian sodu dodawany jest do wielu produktów, aby wzbogacić ich smak. Jednak może być niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Sprawdź, dlaczego?
     
     
 
Oleje – charakterystyka ogólna   O soli w kuchni
Oleje - czym są te substancje i czy wszystkie ich rodzaje są w równym stopniu korzystne dla zdrowia człowieka?   Sól to absolutna królowa kuchni, bez niej nie istniałyby kiszone warzywa i wiele gatunków serów. Jest niezbędna w codziennej diecie, ale również nadmiernie spożywana, bo słony smak uzależnia i to od wieków. Jaką sól wybrać i czy warto kupować himalajską, co to jest kala namak i co zrobić, aby białka ubiły się na lśniącą pianę? W tym wszystkim palce macza sól, warto więc dowiedzieć się, jak ten wyjątkowy minerał sprawuje się w kuchni.
     
     
 
Sól – najcenniejszy minerał nie tylko w kuchni   E 956 - Alitam
Historia soli to nie tylko opowieść o sposobach jej wydobycia, ale fascynująca podróż przez świat w poszukiwaniu kryształków cenniejszych niż pieniądz. Skąd wziął się zwyczaj witania chlebem i solą, czym się różni sól warzona od kamiennej? Kim był solniczy i dlaczego kiedyś podczas zaślubin pan młody nosił sól w lewej kieszeni, czy wciąż słono płacimy za towary i czym wywabić plamy – dobrze wiedzieć, jak ważnym elementem codziennego życia była i jest sól.

Synonimy: L-alpha-Aspartyl-N-92,2,4,4-tetramethyl-3-thietanyl)-D-alaninamide (z ang.)

SUBSTANCJA SŁODZĄCA. SYNTETYCZNA.

Skutki uboczne: nie stwierdzono.

 


E 959 - Neohesperydyna DC
E 967 - Ksylitol

Synonimy: Neohesperidine-DC (z ang.), NHDC, Neo-DHC.

SUBSTANCJA SŁODZĄCA. SYNTETYCZNA.

Skutki uboczne: nie stwierdzono.


Synonimy: cukier brzozowy.

SUBSTANCJA SŁODZĄCA. PÓŁSYNTETYCZNA.

Skutki uboczne: efekt laksacyjny, wzdęcia (na początku spożywania)

     
 
E 954 - Sacharyna   E 955 - Sukraloza

Synonimy: imid kwasu 2-sulfobenzoesowego, sulfimid o-benzoesowy.

SUBSTANCJA SŁODZACA. SYNTETYCZNA.

Skutki uboczne: reakcje skórne (świąd, pokrzywka, egzema), mdłości, rozwolnienie, bóle głowy, działanie kancerogenne i mutagenne.

 

Synonimy: Splenda, Trichlorosucrose

SŁODZIK. SYNTETYCZNY

Skutki uboczne: powiększenie nerek i wątroby, kurczenie grasicy.

     
 
Umami – natura na usługach wielkich koncernów spożywczych   E 421 - Mannitol
Słony, słodki, kwaśny i gorzki. Na pewno myślisz, że to już wszystkie smaki. Otóż nie. Jest i piąty – nazywa się z japońska „umami” – co oznacza po prostu pyszny. Gdzie znaleźć tą pyszność w postaci naturalnej? Czy istnieje jej chemiczny odpowiednik? Koniecznie przeczytaj…  

Synonimy: mannit.

SŁODZIK, WYPEŁNIACZ, STABILIZATOR. PÓŁSYNTETYCZNY.

Skutki uboczne: biegunka, mdłości, wymioty, podrażnienie żołądka, pokrzywka, nadpobudliwość, dysfunkcja nerek, wstrząs anafilaktyczny.

     
 
E 952 - Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa, potasowa i wapniowa   E 951 - Aspartam

Synonimy: cyclamid acid

SŁODZIK. SYNTETYCZNY.

Skutki uboczne: migreny, schorzenia skóry (świąd, pokrzywka), wykazuje negatywny wpływ na serce, nerki, wątrobę, układ krążenia, układ rozrodczy, kancerogenny.


Synonimy: Aspartamum.

SUBSTANCJA SŁODZĄCA. SYNTETYCZNA.

Skutki uboczne: bóle głowy, zawroty głowy, migreny, niepokój, irytacja, zmęczenie, nadpobudliwość, depresja, bezsenność, utrata pamięci, agresja, ślepota, epilepsja, związek teratogenny.





E 950 - Acesulfam-K   E 127 - Erytrozyna

Synonimy: acesulfam potasowy, Acesulfamum kalcium.

SUBSTANCJA SŁODZĄCA. SYNTETYCZNA.

Skutki uboczne: rak piersi, płuc, krwi, choroby układu oddechowego.

 

Synonimy: czerwień FD&C 3, czerwień kwasowa 51, jodoezyna, sól sodowa tetrajodofluoresceiny, erytrozyna B, C.I. 45430

BARWNIK. SYNTETYCZNY

Skutki uboczne: dekoncentracja, trudności w nauce u dzieci, światłowstręt, zakłócenie metabolizmu jodu.

     
 
E 104 - Żółcień chinolinowa   E 132 - Indygotyna

Synonimy: żółcień żywnościowa lub spożywcza 13, Food Yellow 13, C.I. 47005

BARWNIK. SYNTETYCZNY

Skutki uboczne: wysypka, astma, zaczerwienienie skóry, pokrzywka, nadpobudliwość, wstrząs anafilaktyczny. Substancja kancerogenna.

 

Synonimy: indygokarmina, niebieski FD&C 2, barwnik smołowy

BARWNIK. SYNTETYCZNY

Skutki uboczne: astma, reakcje alergiczne, nadpobudliwość, problemy z sercem.

     
 
E 129 - Czerwień Allura AC   E 120 - Koszenila

Synonimy: C.I. 16035, czerwień FD&C 40, czerwień spożywcza 17.

BARWNIK. SYNTETYCZNY

Skutki uboczne: reakcje alergiczne, astma, katar sienny, nadpobudliwość i problemy z koncentracją u dzieci.

 

Synonimy: kwas karminowy, karmina, czerwień naturalna 4, C.I. 75470

BARWNIK. NATURALNY

Skutek uboczny po spożyciu: u niewielkiej ilości osób może wystąpić wstrząs anafilaktyczny

     
 
E 160d - Likopen   E 150 (a-d) - Karmel

Synonimy: ɣ, ɣ-karoten, natural yellow 27, CI 75125, ekstrakt z pomidorów

BARWNIK. NATURALNY.

Brak skutków ubocznych po spożyciu.

 

Inaczej: cukier palony

BARWNIK. NATURALNY

Brak skutków ubocznych po spożyciu

     
 
E 160c Kapsantyna   E 160b - Annato, naturalny barwnik spożywczy

Synonimy: kapsorubina, ekstrakt z papryki

BARWNIK. NATURALNY

Brak skutków ubocznych po spożyciu

 

Synonimy: biksyna, norbiksyna, CI Natural Orange, C.I. 75120

BARWNIK. NATURALNY

Skutki uboczne: hamowanie wydzielania soku żołądkowego, alergia, irytacja, niedociśnienie, egzema, ból głowy u dzieci

     
 
E 160a - ß-karoten   E 163 - Antocyjany

Synonimy: prowitamina witaminy A, Food orange 5, Natural Yellow 26

BARWNIK. NATURALNY

Jedyny skutek uboczny po spożyciu dużej ilości - zabarwienie skóry na kolor żółty

 

Grupa barwników, w skład której wchodzą: E 163a, E 163b, E 163c, E 163d, E 163e, E 163f, E 163(i), E 163(ii) oraz E 163(iii)

BARWNIKI. NATURALNE

Brak skutków ubocznych po spożyciu

     
 
E 140 - Chlorofil   E 133 - Błękit brylantowy FCF

Synonimy: chlorofil A, zieleń naturalna 3, CI 75810. chlorofil magnezowy, feofityna magnezowa

BARWNIK. NATURALNY

Brak skutków ubocznych po spożyciu

 

Synonimy: C.I. 42090, niebieski FD&C 1

BARWNIK. SYNTETYCZNY

Skutki uboczne: astma, pokrzywka, katar sienny, nadpobudliwość u dzieci.

     
 
E 420 - Sorbitol   E 142 - Zieleń S

Synonimy: glucidol, sorbit.

SUBSTANCJA SŁODZĄCA, KONSERWUJĄCA, UTRZYMUJACA WILGOTNOŚĆ. PÓŁSYNTETYCZNA.

Skutki uboczne: gazy, wzdęcia, biegunka, skurcze jelit, katarakta, utrudnianie wchłaniania lekarstw lub zmiana ich właściwości.

 

Synonimy: C.I. 44090, zieleń brylantowa BS, zieleń malachitowa G, zieleń diamentowa

BARWNIK. SYNTETYCZNY

Skutki uboczne: astma, reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, anemia.

     
 
Najmniej i najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce   Barwniki, wiadomości ogólne
Pewne owoce i pewne warzywa są szczególnie podatne na akumulowanie w sobie szkodliwych pestycydów. Przeczytaj i dowiedz się, które to są.   W poniższym artykule znajdziesz listę wszystkich barwników dopuszczonych do użycia w przemyśle spożywczym w UE, ich podział oraz ogólną charakterystykę. Pomimo, iż piękny, intensywny kolor zachęca do jedzenia a czasem wręcz wzmaga apetyt, warto wiedzieć które barwniki są nieszkodliwe (a niekiedy nawet pożądane) a których powinniśmy się wystrzegać.
     
   
Które produkty spożywcze nie powinny zawierać w swoim składzie żadnych barwników?    
Przedstawiamy listę wszystkich produktów spożywczych, do których producenci nie mają prawa dodawać żadnych barwników (czy to naturalnych, czy syntetycznych). Koniecznie się z nią zapoznajcie, a każdą nieprawidłowość zgłoście do Urzędu Praw Konsumenta. I pamiętajcie, że Wasza "wiedza to najpotężniejsza broń".