Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Nalewki

Według Wikipedii nalewka to "alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu, sporządzany w procesie maceracji". W celu przygotowania nalewki można zatem wykorzystać właściwie wszystko, co jadalne, np. czarny bez, orzechy, imbir, mandarynki, kwiaty lipy, wrzos, wiśnie, pigwę - w zależności, czy chcemy otrzymać słodką wódkę smakowa czy leczniczy macerat ziołowy. Poniżej przedstawiamy nalewki z naszej własnej kuchni.

 
Nalewki - bogactwo smaków i aromatów   Nalewka aptekarska
Nalewki to wysokoprocentowe alkohole przygotowywane w procesie maceracji. Ich wytwarzanie ma bardzo długą i bogatą tradycję. Dowiedz się więcej na ten temat.   Cytryna - kryje w sobie całe spektrum, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, związków chemicznych, przede wszystkim duże pokłady witaminy C. Dodajmy do tego alkohol, mleko, cukier i trochę cierpliwości a pyszna nalewka sama się będzie wlewała do naszych gardeł, odganiając niestrawności czy zły nastrój.
     
     

Zbliża się sezon na truskawki – przygotujmy z nich smaczny likier
Krokodyle łzy
Sezon na truskawki tuż tuż. Planujesz zrobić z nich soki i dżemy? A może przy okazji przygotujesz również pyszny likier, który zimową porą przypomni letnie dni a ukryte w nim witaminy i minerały dodadzą Ci energii i pobudzą do aktywności? Przedstawiamy przepis, dzięki któremu likier przygotujesz łatwo i szybko.
Podajemy kolejny przepis na nalewkę z imbirem, zaczerpnięty z książki "Nalewki, likiery i wina domowe" Małgorzaty Caprari - jeśli jesteście fanami orientalnych smaków i zapachów ten przepis jest dla Was, a dodatkowo wymaga jedynie minimalnego nakładu pracy.
     
     
 
Babciny przepis na domowy ajerkoniak   Nalewka z tarniny
Podaję do publicznej wiadomości pilnie strzeżony przepis mojej babci na ajerkoniak. Ostrzegam - jest przepyszny i ciężko poprzestać na jednym łyku (choć powinnam raczej napisać - jednej butelce). Jaja, mleko, spirytus - ręczne ucieranie i pomysł na spędzenie wieczoru w gronie najbliższych gotowy.   Kto miał okazję zbierać tarninę wie, że jest to niewdzięczne zajęcie. Do zrywania tych ciemnogranatowych owoców najlepiej zaopatrzyć się w grube rękawiczki, gdyż cierniste krzewy mogą wyrządzić porządne szkody na powierzchni naszej skóry. Jednak warto jest podjąć ten wysiłek a z owoców (koniecznie przemrożonych!) stworzyć pyszną i zdrową nalewkę.
     
     
 
Nalewka z pigwy   Nalewka – na zdrowie!
Owoce pigwy są niezwykle dekoracyjne: piękne, okazałe i słonecznie żółte. Przy odrobinie wysiłku możemy uzyskać z nich bardzo smaczne i zdrowe przetwory na zimę. A warto się w nie zaopatrzyć ze względu chociażby na potężną dawkę witaminy C, którą pigwa zawiera. Nalewka z niej może okazać się naturalnym antidotum na przeziębienie.
Produkcja nalewek to ciekawe i wdzięczne hobby. Zbliża nas do natury, kiedy poszukujemy coraz to innych, bardziej oryginalnych i zdrowych składników. Zbliża nas też do ludzi, kiedy to w miłej atmosferze degustujemy efekty naszych działań. Oddala zaś od chorób – bo nalewki to stary sposób, aby wspomóc organizm w potrzebie.