Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Orzechy

Orzechy – rodzaje i właściwościChyba każdy z nas ma swoje ulubione orzeszki. Jedni kochają orzechy włoskie, własnoręcznie zebrane, wyciągnięte z zielonej łupiny, co często przypłaca się mało atrakcyjnym wyglądem dłoni zwłaszcza, gdy pod ręką nie ma rękawic ochronnych. Inni wolą małe twarde orzechy laskowe, których wyciągnięcie ze skorupki graniczy z cudem. Są jeszcze Ci, których pociągają zielone pistacje. Są i zwolennicy egzotyki, którzy nie mogą zdecydować się co smakuje lepiej: orzech makadamia czy brazylijski. Dla każdego coś dobrego, bo choć rodzajów orzechów nie ma zbyt wiele, to są tak odmienne, że zadowolą różne gusta.

 

Orzechy to nazwa stosowana dla opisania nasion i owoców, w których skorupie/łupinie, twardej lub miękkiej odnajdziemy jadalne jądro. Wspólną cechą wyżej wymienionych jest:

  • wysoka zawartość tłuszczu - od ponad 30% do 60% a co za tym idzie wysoka kaloryczność, jednak tłuszcze nienasycone w nich zawarte niosą ze sobą również ogromną wartość odżywczą
  • wysoka zawartość białka – do 25%, w dietach roślinnych zastępują z powodzeniem tłuszcze zwierzęce
  • licznie występujące witaminy i dobroczynne dla organizmu związki

Orzechy – rodzaje i właściwości

Rodzaje orzechów (szczęśliwie wszystkie dostępne są na rodzimym gruncie):

  • orzechy włoskie – pochodzące z drzewa o nazwie orzech włoski, pospolicie występującego i uprawianego w Polsce
  • orzechy laskowe – pochodzące z drzewa zwanego leszczyną, również uprawianą i występującą licznie w naszym kraju, podobnie jak orzech włoski
  • orzechy migdały – z migdałowca pospolitego, występującego w Azji Środkowej i Mniejszej, Afryce oraz na południu Europy
  • orzechy pistacjowe – owoce rośliny zwanej pistacją właściwą, pochodzącej z Turcji
  • orzechy arachidowe – dojrzewające w ziemi w strączkach, zwane również orzeszkami ziemnymi lub fistaszkami, pochodzą one z Ameryki Południowej ale obecnie powszechnie uprawia się je również w krajach tropikalnych, co ciekawe, można je również znaleźć w Polsce
  • orzechy makadamia – rosnące na drzewie o tej samej nazwie, dziko występującym w Australii i Nowej Kaledonii a uprawianym na Hawajach i w Afryce
  • orzechy nerkowce - owoce nerkowca zachodniego, blisko spokrewnionego z mango, pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej
  • orzechy piniowe – nasiona sosen pinii, ostatnio bardzo popularne
  • orzechy pekan – krewniak orzecha włoskiego, naturalnie występujący w Ameryce Północnej i Meksyku
  • orzechy brazylijskie – owoce orzesznicy wyniosłej, dziko występującej w lasach górnego dorzecza Amazonki (Boliwia, Brazylia i Peru).

Orzechy warto a nawet trzeba jeść. Są bogatym źródłem cennych dla organizmu substancji. Dobroczynnie i wielokierunkowo oddziałują na nasz organizm. Choć wysokokaloryczne, nie powinno ich zabraknąć nawet w diecie osób odchudzających się (choć stosowane winny być z umiarem). Należy ostrożnie podawać niektóre z nich dzieciom – mogą poważnie uczulać tak jak orzechy arachidowe lub powodować alergie krzyżowe – szczególnie migdały i orzechy laskowe (zwłaszcza u osób uczulonych na pyłki roślin). Poza tym można stwierdzić brak wad, za to liczne zalety.


Nerkowce – ciemna strona jednych z najsmaczniejszych orzechów   Migdały – symbole szczęścia i nieustającej miłości
Orzechy nerkowca bardzo łatwo rozpoznać, ich kształt do złudzenia przypomina właśnie ludzką nerkę. W smaku są delikatne i dość słodkie – ze względu na to przez wielu uważane są za najsmaczniejsze orzechy na świecie. Jakie właściwości kryją w sobie te orzechowe delicje? I dlaczego należy dobrze zastanowić się przed ich zakupem? Koniecznie przeczytajcie…   Delikatne, smaczne i bardzo zdrowe. Nawet jeżeli ktoś nie przepada za ich smakiem albo po prostu ma inne ulubione zdrowe przekąski to musi wiedzieć o tym, że orzechy te można dodawać do całego zastępu przystawek, zup, dań głównych i deserów. Ponadto z migdałów produkuje się kilka smacznych produktów. Pierwszy z nich to cenione przez wegan mleko migdałowe. Drugi: alkohol amaretto idealny do deserów np. tiramisu i ciast. Kolejny wyrób również związany ze słodyczami to marcepan – dla niektórych pyszny solo a dla innych uwielbiany jako dodatek do słodyczy. Jest jeszcze olejek – dla pięknej skóry i włosów.
     
     
 
Orzechy pekan – w języku Indian „takie, które trudno rozgnieść dłonią”   Orzech kokosowy – owoc tysiąca zastosowań
Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej. Setki lat temu stanowiły podstawę diety rdzennych plemion tych ziem. Dziś są ulubionymi orzechami Amerykanów i również do nas dociera ich popularność. Kto jeszcze nie miał okazji ich degustować niech poszerzy swe kulinarne odkrycia o tą cenne w składniki odżywcze przekąskę a łasuchy koniecznie niech spróbują popularnej w Stanach Zjednoczonych tarty z tymi orzechami.   Choć nosi taką nazwę, wcale orzechem nie jest. Mimo, że właściwie przeciętnym zjadaczom kokosa jest to obojętne to ze względu na szacunek do botaników należy to podkreślić:) – kokos orzechem nie jest! To pestkowiec należący do tej samej grupy co śliwka, nektarynka, mango, oliwka czy kawa. A przechodząc to tego co najbardziej interesuje kokosowego łasucha, jest to owoc pyszny i bardzo zdrowy. Co ma do zaoferowania miąższ w nim się znajdujący a nade wszystko superzdrowa woda kokosowa? Przekonajcie się sami…
     
     
 
Orzechy makadamia - przysmak z dalekiej Australii   Orzechy piniowe – idealne do włoskiego pesto
Okrągłe o maślanym smaku i wielu właściwościach zdrowotnych. Są również cennym źródłem z którego czerpie przemysł kosmetyczny. Właściciele psów muszą uważać – okazuje się, że przysmak ten jest trujący dla ich pupili! Dlaczego? Przeczytaj.   Masz bzika na punkcie włoskiej kuchni? Oprócz parmezanu, makaronów, oliwy, bazylii i aromatycznych pomidorów, orzeszki piniowe to sztandarowy składnik diety słonecznej Italii i jej roześmianych mieszkańców. Prawdziwe włoskie pesto nie może obejść się bez owoców pinioli. Zobacz jakie jeszcze znajdziesz dla nich zastosowanie.
     
     
 
Pistacje – orzechy szczęścia   Orzechy brazylijskie – coś dla mężczyzn
Bardzo wdzięczne do pochrupywania: smaczne, wyglądające nader zachęcająco ze swym przyjemnie zielonym wnętrzem i łatwe do wyciągnięcia z rozchylającej się samoistnie pod wpływem dojrzewania skorupki a jedna sztuka to tylko 3 kalorie… Jednym słowem przekąska idealna.   Pochodzą z serca dzikiej Amazonii. Orzesznica wyniosła z której pochodzą, góruje nad większością roślin tych egzotycznych lasów. Niestety nadmierna eksploatacja ogranicza dostępność tych zdrowych przysmaków a monumentalnych drzew niestety nie daje się okiełznać w warunkach hodowlanych. Jeżeli jesteście ciekawi ich smaku, całe szczęście nie są trudno dostępne… na razie.
     
     
 
Orzechy laskowe – smaczne i zdrowe owoce leszczyny   Orzechy ziemne – orzechy czy coś innego?
Orzechy laskowe uwielbiane są przez dzieci. Niekoniecznie w swej pierwotnej postaci. Tak doskonale komponują się one z wyrobami cukierniczymi, że stały się jednym z dwóch głównych składników popularnego kremu orzechowo – czekoladowego. Zdecydowanie zdrowsze jednak są jedzone solo.   Orzeszki ziemne, zwane są również pod nazwą orzechów arachidowych oraz fistaszków. Są składnikiem niezbyt popularnego u nas masła orzechowego. Jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności smakowania go, nie zwlekajcie. Alegricy – ostrożnie! Dla Was fistaszki mogą okazać się bardzo niebezpieczne.
     
     
   
Orzechy włoskie – najzdrowsze z orzechów    
Są podobno najzdrowszymi z orzechów. Ilość antyoksydantów w nich zawarta dwukrotnie przewyższa ilość tych dobroczynnych składników w pozostałych znanych nam orzechach. Jakie jeszcze są ich zalety? Zachęcamy do przeczytania artykułu.