Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Owoce

Kryją w sobie cały zestaw witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu ale nie tylko...błonnik, węglowodany, mikro i makroelementy, flawonoidy, polifenole - można wymieniać bez końca. A do tego są po prostu przepyszne, soczyste, słodkie i można je przerabiać na tak wiele sposobów. Dowiedz się więcej o owocach, które codziennie spożywasz lub o tych, które powinieneś włączyć do codziennego jadłospisu.

 
Pomelo, czyli owoc dużych rozmiarów bogaty w witaminę C   Arbuz – bogactwo właściwości i orzeźwiający smak
Czy wiedziałeś, że pomelo to największy owoc wśród cytrusów, a zarazem bogactwo witaminy C, która wpływa na naszą odporność? Sprawdź to!   Czy wiedziałeś, że arbuz to nie tylko orzeźwienie w upalne dni, ale również wiele cennych składników odżywczych? Sprawdź, co ma Ci do zaoferowania.
     
     

Pitaja – smoczy owoc   Pink Lady – jabłka kruche, soczyste i słodkie
Pitai ktoś zrobił nie lada reklamę nazywając ją smoczym owocem. Mi bardziej przywodzi ona na myśl smocze jajo a to z powodu skórki do złudzenia przypominającej łuskę (smoczą?). W środku prezentuje się nie mniej atrakcyjnie, biały miąższ usiany drobnymi, czarnymi pestkami. Jaki ma smak? O tym musicie przekonać się już sami. A warto, bo owoc ten poza wyglądem ma również inne ukryte zalety.   Różowa skórka, słodkie i soczyste wnętrze – czego chcieć więcej od jabłka? Przeczytaj skąd pochodzi Pink Lady i czy można uprawiać ją w Polsce?

 

 
 
Durian – kwintesencja egzotyki   Opuncja figowa – pyszny owoc kaktusa
Choć durian budzi kontrowersje, jedno trzeba mu przyznać – jest niekwestionowanym królem azjatyckich owoców! Nie dość, że niewiarygodnie pożywny, to oferuje naszemu organizmowi taki zestaw dobroci, że naprawdę trudno przejść obok niego obojętnie!   Owoc kaktusa. Smaczna, orzeźwiająca i bardzo wartościowa, nie tylko zdrowotnie. Z opuncji figowej otrzymuje się niezwykle bogaty odżywczo olejek. Kto dba o swą urodę i zależy mu na zatrzymaniu czasu, musi wiedzieć, że substancja ta zwana jest „naturalnym botoksem”. Czy trzeba nam lepszej reklamy?
     
     
 
Kaki, piękniej zwana persymoną   Daktyl – pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa
Kaki zwany również persymoną, chińską śliwką lub sharonem jest w Polsce coraz bardziej popularny. W okresie jesienno – zimowym w rzadko którym sklepie nie uświadczymy tych pomarańczowych owoców. Kto lubi ich delikatny słodko – mdławy smak i często włącza do diety może spodziewać się, że dostarcza swemu organizmowi wielu cennych składników. Jakich? Przeczytajcie sami.   Pierwsze ludy Bliskiego Wschodu i Afryki wiele im zawdzięczają, daktyle dzięki swemu składowi dostarczały niegdyś ludziom niezbędnej energii. Sumeryjczycy palmę daktylową nazywali „świętym drzewem”, w krajach arabskich owoce określano „chlebem życia”, Żydzi zaś widzieli w nich symbol sprawiedliwości. Arystotelesowi kształtem przypominały palce stąd ich nazwa (po grecku palce to „daktylos”).
     
     
 
Wiśnia – piękny owoc, jeszcze piękniejszego drzewa   Figa – symbol mocy, życia, obfitości i inicjacji
Piękne, ciemnoczerwone, soczyste i cierpkie. Nieodzowny składnik domowych przetworów: aromatycznych kompotów, słodko-kwaśnych konfitur, domowych win i niesamowicie smacznych nalewek. Tutaj - i mały i duży znajdzie coś pysznego specjalnie dla siebie.   Nie traćcie czasu na jedzenie suszonych fig. Od kilku lat i w Polsce dostępne są owoce świeże, coraz częściej nie tak bardzo odbiegające smakiem od tych które możemy dostać w krajach o cieplejszym od naszego klimacie. Koniecznie spróbujcie połączenia z miodem lub kozim serkiem, po prostu delicje!
     
     
 
Mango – owoc bogów   Granat – według niektórych to właśnie on był zakazanym owocem
Owoc na piątkę. Jest pięciokrotnie częściej spożywanym na świecie owocem, niż zdawałoby się popularne jabłko. Ma pięciokrotnie więcej witaminy C niż bogata w nią pomarańcza i znajdziemy w nim pięciokrotnie więcej błonnika niż słynący z niego ananas. Mango jest prawdopodobnie najwartościowszym z dostępnych u nas owoców egzotycznych. Jeżeli potraficie wybrać to dojrzałe, stanie się z pewnością jedną z ulubionych przekąsek.   Nietypowy, dość egzotyczny z niego owoc, mało tego z bardzo ciekawą historią. Smaczny, soczysty o pięknym kolorze, choć aby dostać się do smacznych ziarenek, trzeba się trochę natrudzić. Pięknie zdobi każdą potrawę i deser. Szczególnie polecany jest do uatrakcyjniania potraw bożonarodzeniowych – stanowi piękny kontrast z bielą chociażby słodkich, bezowych czap.
     
     
 
Czerymoja (cherimoya) – budyń zamknięty w zielonej skórce   Papaja – według Krzysztofa Kolumba „owoc aniołów”
Owoc, który pojawia się i znika. Nowość na naszym owocowo-warzywnym rynku. Jego inna nazwa to budyniowe jabłko. Nie wiem jak z jabłkiem ale porównanie do budyniu jest w 100% słuszne. Czerymoja to jeden z najbardziej niezwykłych i najsmaczniejszych a raczej najpyszniejszych owoców, które miałam przyjemność jeść. Kiedy ją zobaczycie – kupcie bez wahania, potem będziecie chcieli tylko więcej i więcej i więcej…   Sam Krzysztof Kolumb określił ją jako „owoc aniołów”. Cóż, ze strony kogoś, kto spróbował takiej wielości świeżych owoców i to w ich rodzimym środowisku, był to nie lada komplement. Kto gościł w krajach, gdzie uprawia się papaję ten zna ten wyborny smak, kto nie miał jeszcze okazji musi nauczyć się wybierać te najlepsze ze sklepowych półek. W przypadku tego owocu nie jest to zbyt trudne – tutaj clue to kolor.
     
     
 
Ananasy – smak egzotycznych wysp, wakacji i letnich koktajli   Jackfruit – największy owoc rosnący na drzewie
Kto przeżywa dietetyczne katusze i poszukuje dobrego sposobu na sycące, niskokaloryczne, zdrowe a przede wszystkim słodkie przekąski , wybierając się na zakupy powinien sięgać po ten nietypowy owoc zakończony pióropuszem. Dzięki dużej zawartości błonnika pozwoli na dłużej zapomnieć o głodzie i podtrzymać wymagania stawiane nam przez dietę.   Chlebowiec różnolistny, zwany inaczej jackfruitem to jeden z trzech wielkich i podobnych do siebie azjatyckich owoców. Niestety w Polsce nadal niedostępny w postaci świeżej. Jeżeli nie planujecie podróży do Azji, póki co pozostaje degustacja suszonych owoców lub (a tego nie polecam) jackfruita z puszki.
     
     
 
Truskawki – słodki smak początków lata   Banany – najpopularniejsze z owoców egzotycznych
Czerwone, pięknie błyszczące w słońcu i tak pachnące, że chciałoby się je jeść garściami. Jeżeli mamy dostęp do dobrej odmiany truskawek właśnie takich cech możemy się po nich spodziewać. Ostatnie lata przyniosły trochę truskawkowych rozczarowań – pochmurną i deszczową pogodę, która nie dała tym owocom w pełni dojrzeć czy piękne ale niesmaczne odmiany. Mimo to, co roku warto dobrych truskawek poszukiwać i w ciągu tego jakże krótkiego sezonu na te owoce – zjadać w dużych ilościach.   Najpopularniejsze i najbardziej dostępne owoce egzotyczne w Polsce. Jeszcze trzy dekady temu uznawane za luksus, dziś cenowo zbliżone do rodzimych jabłek. Słodkie, sycące i wszechstronne. Doskonale sprawdzą się w jogurcie, cieście i chlebie. Żółta skórka zaś posłuży do nabłyszczenia skórzanych butów, po czym wzbogaci w składniki odżywcze przydomowe grządki.
     
     
 
Brzoskwinia i nektarynka – owoce różniące się tylko jednym genem   Maliny – najpyszniejsze z owoców lata
Choć nazywane inaczej, odmiennie wyglądające, gdyż trudno nie zwrócić uwagi na to, że jedna ma skórkę pokrytą meszkiem, druga jest zaś idealnie gładka to właściwie ten sam owoc. Jeden odmienny skrawek DNA odpowiedzialny jest właściwie za tą jedyną zewnętrzną różnicę. Jakie właściwości mają te owoce i do czego warto je stosować?   Nie znam osoby, która nie lubiłaby malin. Zarówno ich smak, zapach, kolor a nawet kształt są po prostu idealne. Nie dość, że są pyszne, zdobią właściwie każdy koktajl, sałatkę, ciasto to jeszcze są wyjątkowo zdrowe. Mają jedyną wadę – są delikatne i szybko się psują. Dlatego też należy po zakupieniu bardzo szybko je spożyć. Ale z tym chyba żaden „malinożerca” nie powinien mieć problemu.
     
     
 
Cytryna – witamina C zamknięta w owocu   Pomarańcza – naturalna hybryda mandarynki i pomelo
Słoneczny owoc, choć przydaje się przede wszystkim zimą – gdy jej sok działa cuda z naszą odpornością. Latem, może nie jest potrzebna w walce z przeziębieniem jednak stanowi piękny dodatek do chłodnych lemoniad i drinków w postaci cienkich plasterków lub zabawnych spiralek z jej skórki.   Gaje pomarańczowe na południu Europy wyglądają wprost bajecznie. Drzewa z ich głęboko zielonymi, błyszczącymi i gęstymi koronami, usiane wesołym oranżem potęgują wrażenie wakacyjnej beztroski. Kto miał okazję posmakować pomarańczy prosto z drzewa, nigdy nie zapomni tego smaku. Kto zaś mieszka w naszej strefie klimatycznej i przeważnie kupować musi te smakołyki w sklepie, zachęcam do zapoznania się z tym jak wybrać te nie tylko najsmaczniejsze ale i najzdrowsze.
     

 
 
Jeżyny – jedne z najzdrowszych owoców, jakie rodzi ziemia
Borówka amerykańska – naturalny lek na choroby cywilizacyjne
Jeżyny to wspaniałe owoce, okazałe i pięknej barwie i doskonałym, choć czasem nieco kwaśnym smaku. Kiedyś popularnie stosowane w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Dziś poważne, naukowe badania udowodniły, że dzięki zawartym w nich silnym antyoksydantom stanowić powinny jeden ze stałych elementów diety antynowotworowej. Kto chce zachować zdrowie, z pewnością zaprzyjaźni się z nimi na długo.   Choć w Polsce spopularyzowane zostały niedawno, zyskały wielu, wiernych wielbicieli, którzy porzucili nasze rodzime jagody na rzecz tych słodszych, większych i łatwiejszych w obróbce amerykańskich odpowiedników. Nadal nie jesteś do nich przekonany? Napiszę tylko, że to one właśnie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy spośród świeżych owoców deserowych. I nie są to jedyne z ich zdrowotnych właściwości, co jeszcze oferują te słodkie, niebieskie jagody? Zapoznaj się z naszym artykułem.
     
     
 
Jabłko - całoroczne dobrodziejstwo natury   "Wpadła gruszka do fartuszka..."- jakie wartości odżywcze kryje w sobie ten charakterystyczny owoc?
Jabłka jem przez okrągły rok. Oczywiście, te zerwane prosto z drzewa nie równają się z tymi leżakowanymi przez wiele miesięcy w chłodniach ale każda wersja jabłka zawiera w sobie całe spectrum cennych witamin i minerałów. Warto przyjrzeć im się z bliska i rozkochać na nowo.   Nie każda gruszka jest smaczna, pewne odmiany przeznaczone są jedynie na przetwory. Osobiście, uwielbiam oba rodzaje, te świeże, soczyste a także gruszki mojej mamy w zalewie na słodko, podgrzane na patelni z miodem i sosem budyniowym. Do tego odrobina startej gorzkiej czekolady i gruszka święci swój triumf.
     
     
 
Żurawina - sięgnij po nią, gdy masz kłopoty z układem moczowym   Morele – latem świeże, zimą suszone
Nadchodzą święta Bożego Narodzenia a owoc ten idealnie wpasowuje się w świąteczne menu. Czerwony, jędrny, kwaśnawy – doskonale sprawdzi się w słodkich ciastach i babeczkach ale nie tylko. Użyjmy żurawiny do przygotowania pieczonych mięs i pasztetów. Na stole postawmy również sos żurawinowy, który nie tylko świetnie smakuje ale i uatrakcyjni wygląd całego dania.   Sezon na morele trwa u nas stosunkowo krótko, coraz częściej też trudno odnaleźć te dobrej jakości. Kiedy już takie kupimy trudno oderwać się od talerza wypełnionego przez pyszne, miękkie i słodkie owoce z idealnie odchodzącą od miąższu pestką. Częściej spotkać możemy morele suszone, które choć smaczne i stanowią idealna zdrową przekąskę, nawet w części nie dorównują walorom tych surowych. Jedne i drugie warto włączyć do swej diety – stanowią bowiem wartościowe źródło substancji odżywczych.
   
     
 
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców    
Nie bez powodu 1 lipca ogłoszono Międzynarodowym Dniem Owoców. W końcu lato w pełni, a wybór owoców przeogromny – nic tylko korzystać i zajadać garściami. I chciaż dietetycy czasem przestrzegają, że nie każdy owoc powinien się znaleźć w naszej diecie (na przykład ze względów zdrowotnych), to szczypta wiedzy o tym, co kryją w sobie owoce, na pewno ułatwi nam wybór i zachęci do częstszego ich pojadania.