Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe stanowią podstawę naszego żywienia. Są one budulcem naszego zdrowia i źródłem do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Według zaleceń żywieniowych produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste powinny stanowić około 40 % dziennego spożywanego przez nas pożywienia. Tym samym znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej i powinny się znaleźć prawie w każdy posiłku spożywanym w ciągu dnia.


Kasza jaglana – z kuchni dawnych Słowian wprost na nasze stoły
Kasza kuskus
Kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze i dostarcza organizmowi „zdrowych” kalorii. Sięgając po nią, stykamy się z kuchnią dawnych Słowian i medycyną chińską.
Stanowi swoistego rodzaju sacrum i profanum wśród kasz. Przez niektórych uważana za symbol dostatku i szczęścia. Przez innych traktowana po prostu jako wspaniały dodatek do dań mięsnych ale stanowi również niezastąpiony dodatek do deserów. Jej ziarna są koloru żółtego, a wyglądem przypominają nam drobną kaszkę.



     

Kasza jęczmienna   Kasza jaglana
Produkowana jest z ziaren jęczmienia. Stanowi popularny dodatek do zup i dań mięsnych. Jest bardzo pożywna i na długo daje poczucie sytości. Znana nam doskonale choćby w postaci tradycyjnego pęczaku, który dodawany jest do rozgrzewających potraw w sezonie jesienno – zimowym.
Kasza jaglana to ziarno otrzymywane z rośliny zwanej prosem. Stanowi produkt niedoceniony jeszcze na rynku spożywczym, ale przez swoje dobroczynne i lecznicze właściwości miejmy nadzieje, że w wkrótce przekona ona do siebie rzesze konsumentów. Kasza jaglana jest świetnym substytutem ziemniaków, czy ryżu oraz dodatków do wszystkich potraw zarówno mięsnych jak i deserowych.



     

Kasza bulgur
Komosa ryżowa
Jej ziarno swoim wyglądem przypomina maleńkie bursztyny, a niedocenione dobro płynące z jej ziaren towarzyszy nam już od wielu tysięcy lat. Czy wreszcie zostanie doceniona i stosowana w naszej kuchni tak często jak powinna? Niestety do tej pory ciężko ją znaleźć nawet w sklepie. Tendencje jednak się zmieniają i staje się coraz popularniejsza i łatwiejsza w dostępności.
Nielicznym znana pod nazwą quinoa, a przez wielu uważana za zwykły plew, czy ziele zagłuszające wzrost roślin i tak też wygląda. Niewielu docenia jej wartości odżywcze zawarte w nasionach oraz liściach stosowanych w potrawach w wielu kuchniach świata. Wielu jest przekonana o jej dobroczynnych właściwościach, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, a badania naukowe potwierdzają, że zawarte w niej substancje chronią przed najgroźniejszymi chorobami cywilizacyjnymi.


 
     

Kasza manna
Kasza gryczana
Tradycja tej kaszy w kulturze Polskiej zakorzeniona jest od setek lat. Wspominano o niej już p.n.e. w zapiskach biblijnych jako pokarm podarowany przez Boga głodującym ludom na pustyni.Stanowi wspaniały dodatek do deserów. Uwielbiana przez dzieci podawana w postaci słodkich dań z dodatkiem soku np. malinowego.
Nasza tradycyjna kasza gryczana jest niezastąpionym dodatkiem do dań obiadowych od setek lat. Uwielbiana przez polskich królów. Stanowiła symbol dostatku i bogactwa. W obecnych czasach również chętnie po niąsięgamy. Jej brązowawe ziarenka świetnie komponują się w wielu potrawach na naszych stołach.



     
 
Ryż   Pieczywo
Ryż jest jednym z popularniejszych dodatków do dań obiadowych oraz deserów. Uwielbiany jest przez rzesze konsumentów. Jego białe podłużne ziarna stanowią pokarm nawet dla najmłodszych smakoszy (niemowląt i dzieci). Kochamy jego delikatność i możliwość stosowania w przygotowywaniu różnorodnych potraw. W kulturach bliskiego wschodu uznawany jest za symbol życia.
Chleb jako produkt zbożowy jest podstawą w piramidzie żywienia. Stanowi nieodłączny składnik naszych codziennych posiłków. Kochamy je pod wszelaką postacią i w każdej formie. Występuje w postaci bułek i chleba wypieczonych z mąk z różnych rodzajów zbóż.



     

Kasza
Makaron
Posiada wiele prozdrowotnych właściwości, jest banalnie prosta do przygotowania i co najważniejsze – każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj.   Makaron jest produktem obecnym w niemal każdym domu, jednak mimo swojej prostoty i łatwości w przygotowaniu można zrobić z niego wyjątkowe, pełnowartościowe danie.