Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Rodzaje miodów

Miody i ich rodzajeMiody w Polsce od zawsze były bardzo cenione i tak jest do dziś. Wśród przychodzących i odchodzących mód na różne produkty: bio, eko, slow, super foods, one stale trwają zaliczając się właściwie do każdej z tych kategorii. Najprawdopodobniej w każdym polskim domu stoi przynajmniej jeden słoiczek tej zdrowej słodyczy. Choć mogłoby się wydawać, że miody niewiele się od siebie różnią, gdyż ich przeważającą cechą jest wyraźna słodycz, to zarówno pod względem pochodzenia, substancji z jakich są wytwarzane, pory zbierania a nawet koloru da się je podzielić na kilka grup. Jakich? Koniecznie przeczytaj.

 

Główny znany nam podział wyróżniony został na podstawie surowca, z jakiego miód został wyprodukowany. Tak więc wyróżnić można 3 główne grupy:

  • miody nektarowe (kwiatowe) – nazwa określa pyłku której rośliny dany miód zawiera najwięcej; wśród nich wyróżnić można dobrze znane w Polsce miody, np.: lipowe, rzepakowe, gryczane, akacjowe, koniczynowe i wiele innych. W większości mają one dość jasną barwę (choć oczywiście zdarzają się nawet brązowe), delikatny smak oraz charakteryzują się szybszym procesem krystalizacji (która jest procesem naturalnym i ma miejsce w każdym rodzaju miodu)
  • miody spadziowe – te pochodzące z drzew owocowych zwykle są barwy złocistożółtej, cechuje je łagodny smak i aromat kwiatowy; miody spadziowe pochodzące z drzew iglastych są znacznie ciemniejsze (mogą nawet przyjmować barwę zbliżoną do czarnej!), o bardziej wyrazistym korzennym zapachu, posmaku żywicy i gęstej konsystencji
  • miody mieszane (nektarowo – spadziowe) – miody te z zależności od składu prezentują mieszankę cech właściwych miodom pochodzącym z poszczególnych surowców

Można jeszcze wspomnieć o prostym podziale, uwzględniającym kolor miodu, w ten sposób dzielą się one na:

  • miody jasne (np. lipowy, akacjowy, rzepakowy, koniczynowy)
  • miody ciemne (np. wielokwiatowy, gryczany)

Ponadto, po wstąpieniu Polski do UE, europejskie dyrektywy (z 2001 roku – aktualizowane w 2014 roku) narzuciły pszczelarzom działania mające na celu ujednolicenie produkcji i dostosowanie jej do wymogów prawa unijnego. Choć polskie ustawodawstwo w tym zakresie do tej pory było bardziej surowe od nowych zaleceń.

Europejskie wytyczne określają 3 rodzaje miodu:

  • zgodne z pochodzeniem (miód kwiatowy i wielokwiatowy pozyskiwany z nektaru roślinnego, miód spadziowy z wydzielin owadów)
  • zgodne z metodą produkcji (miód w plastrach, bryłkach, krojone plastry w miodzie, miód odsączany, filtrowany, odciągnięty jak również wyciskany)
  • piekarski – stosowany w przemyśle lub jako składnik rozmaitych środków spożywczych (gorszej jakości – może np. być przegrzany czy sfermentowany)

W Polsce dostępność miodu jest wysoka, nie jesteśmy - całe szczęście - krajem wysoko uprzemysłowionym a naszemu rolnictwu pomyślnie daleko do destrukcyjnej działalności prezentowanej przez kraje wysoko rozwinięte, dlatego też, póki co właściwie bez ograniczeń możemy cieszyć się jednym z tych niezwykłych darów, jakimi obdarzyła nas przemyślna natura.

Ciekawostka

Miód jest jednym z produktów pszczelarskich, którym można leczyć wiele schorzeń. Tę alternatywną metodę leczenia nazywamy apiterapią. Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej na jej temat a także znaleźć ciekawe informacje na temat produkcji miodu i życia pszczół zapraszam do artykułu: Apiterapia - leczenie produktami pszczelarskimi


Miód wrzosowy – król miodów   Miód manuka – egzotyczny produkt rodem z Nowej Zelandii
Kto miał okazję widzieć pola porośnięte wrzosem jest wielkim szczęściarzem, taki widok to nie lada gratka. Niestety wrzosowiska w Polsce to rzadko spotykana botaniczna atrakcja. Jak można przypuszczać podobnie rzecz ma się z miodem pochodzącym z nektaru tej rośliny. Jednak warto poszukiwać miodu wrzosowego, przez pszczelarzy zwanego „królem miodów”.   Na polskim rynku miód ten znany jest od niedawna. Tajemnicza roślina zwana „manuką” – to krzaki drzewa herbacianego. Cóż tak niezwykłego jest w nektarze pochodzącym właśnie z tych krzewów? Okazuje się, że mimo iż rodzimych miodów u nas pod dostatkiem, żaden z polskich miodów nie posiada tak silnych właściwości antybiotycznych jak ten nowozelandzki. Czy działa? Najlepiej chyba przekonać się o tym na własnej skórze.
     
     
 
Miód malinowy – jeden z najlepszych, niestety rzadki   Miód akacjowy – plasterek na podrażnione gardło
Prawdziwy miodowy rarytas, zarówno ze względu na smak jak i zapach, bo kto z nas nie lubi przepysznych malin? Niestety, choć kraj nasz jest światową potęgą w produkcji malin, nie możemy pochwalić się bogactwem miodu pochodzącego z kwiatów tych kwitnących krzewów owocowych. Dlaczego tak się dzieje? Zapoznaj się z naszym artykułem.   Przywykliśmy do myśli, że miód ten pochodzi z drzewa akacji, nic bardziej mylnego – roślina z której pszczoły czerpią pyszny nektar to robinia akacjowa, zwana również akacją fałszywą. Z robinii pszczelarze uzyskują miód jasnozłoty, o delikatnym aromacie, długo pozostający w stanie płynnym. Dzięki temu stosować możemy go niczym syrop, który nawilży i ochroni podrażnione gardło.

 
     
 
Miód rzepakowy – popularny i niedrogi   Miód lipowy – przez znawców uważany za najlepszy
Nad polami pyszniącymi się wiosną cudną żółcią aż huczy. Dla pszczół to początek sezonu wzmożonej pracy. Kto nie lubi zapachu złotych kwiatów rzepaku ale docenia jego zdrowotne właściwości, z pewnością chętnie sięgnie nie tylko po olej ale również i miód rzepakowy.   Lipa jest bardzo cenionym przez pszczelarzy drzewem, określają ją nawet jako królową roślin miododajnych. To z jej kwiatów te małe pracowite owady wytwarzają jeden z najbardziej cenionych ze względu na walory smakowe i zdrowotne miodów. Dlaczego warto go mieć w swojej spiżarni? Koniecznie przeczytajcie.
     
     
 
Miód wielokwiatowy – smaczny, delikatny i bardzo popularny   Miód gryczany – smakołyk o silnych właściwościach antybiotycznych
Niektórzy miodowi koneserzy przepadający za miodami jednorodnymi, rozpoznają je po ich barwie i zapachu o smaku nie wspominając. Posiadają również kilka słoiczków – w zależności od tego do czego się nada i na jaką dolegliwość dany miód będzie odpowiedni. Są również tacy, którzy szczególnie cenią sobie bogactwo jakie płynie z różnorodności nektarów pochodzących z różnych roślin, dlatego też niezastąpionym miodem dla nich jest odmiana wielokwiatowa.   Ciemny, aromatyczny, esencjonalny o ostrym, lekko piekącym smaku – tylko dla miodowych koneserów poszukujących w produkcie nie tylko słodkości ale i charakteru. Miód ten oprócz niewątpliwych walorów smakowych ma również liczne wartości zdrowotne – jest jednym z miodów o największej aktywności antybiotycznej. Nie bez powodu określa się go (obok miodu spadziowego) jako najbardziej wartościowy pszczeli produkt.
     
     
 
Miód spadziowy – nietypowy i kosztowny    
Miód spadziowy jest dość nietypowym miodem. Nie jest on nektarowym produktem drzewa czy krzewu spadziowego jak można byłoby przypuszczać. Spadzią nazywamy rosę miodową występującą na drzewach i roślinach, która została zjedzona przez różnego rodzaju owady, przetrawiona przez ich układ pokarmowy, wydalona i zebrana przez pszczoły, które z owej wydzieliny wyprodukowały miód. Dość zaskakujące, czy nie? Dla niektórych być może nawet niesmaczne. Jednak warto przekonać się do tego miodu, ze względu na jego wartość zdrowotną i odżywczą jest jednym z cenniejszych jakie można spotkać w Polsce.