slider
  • 1
  • 2
  • >>

czytaj

Produkty zbożowe

czytaj

Sery

czytaj

Rodzaje miodów

czytaj

Orzechy

czytaj

Warzywa

czytaj

Owoce

czytaj

Dodatki do żywności

czytaj

Wszystko o kiełkach

czytaj

Nalewki

czytaj

Sery

Provolone
Pecorino
W serze provolone nie zadziwia skład, smak czy pochodzenie. Jednak nie można obok niego przejść obojętnie. Wzrok przyciąga kształt tego przysmaku. Ser provolone jest bardzo charakterystyczny – formowany na podobieństwo gruszki. Mimo, że odnajdziemy również inne, bardziej typowe kształty (walec, stożek) to „gruszkowe” provolone jest chyba najciekawszym jego rodzajem.
„Pecora” to włosku to owca. Mieszkańcy słonecznej Italii na określenie serów pochodzących z mleka tych zwierząt właśnie, stosują jedną nazwę „pecorino”. Jednak w obrębie tego określenia, odnaleźć możemy co najmniej kilka wartych uwagi serów - ze względu na proces wytwarzania, jakość oraz historię chronionych prawem, obejmującym produkty szczególnie cenne.
     
     
 
Rokpol   Festiwale sera w Europie
I my Polacy mamy poważne serowe aspiracje. Kiedyś nawet produkowaliśmy roquefort. Jednak, co sprawiedliwe, odkąd nazwę tego sera mogą stosować jedynie produkty pochodzące z określonego regionu i spełniające inne wymogi składnikowo – proceduralne, nie mamy prawa do tego miana. Ktoś wpadł więc na pomysł sera rokpol – idealnie. Czy możemy równać się z francuskim pierwowzorem?   Europa szczególnie kocha sery. To właśnie stąd pochodzą te najlepsze. To również właśnie tutaj odbywa się największa liczba serowych festiwali na świecie. Miłośnicy serów i ich wytwórcy okrągły rok mają możliwość uczestniczenia w wydarzenia często na skalę międzynarodową. Jesteś zainteresowany? Przeczytaj, wybierz kraj i dogodny termin jednej z wielu europejskich imprez.
     
     
 
Podział serów   Czy jedzenie sera może wyjść na zdrowie?
Z jakich rodzajów serów możemy wybierać? Być może podział serów ze względu na ich cechy, uczyni wybór łatwiejszym.
Czy przy tak dużej zawartości tłuszczu w serze możemy mówić o tym, że jest on korzystny dla naszego zdrowia? Jak jeść ser, aby sobie nie zaszkodzić? Sprawdźcie.
 


Parmezan
Mascarpone
Bez parmezanu żadna pasta czyli po naszemu makaron nie smakowałby tak dobrze. Ser starty w ostatniej chwili z charakterystycznego trójkąta na niewielkiej tarce, ma niezwykłą zdolność wydobywania z makaronowego dania tego co najlepsze. Włosi wiedzą o tym stosując go regularnie w swej kuchni. Prawdopodobnie dzięki temu mogą uniknąć kłopotów z ciśnieniem – ser ten jak się okazuje zapobiega jego skokom.
Ten biały, aksamitny serek doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów. Kto lubi nasze tradycyjne serniki, niech koniecznie następnym razem, zastąpi połowę ilości zwykłego twarogu sernikowego serkiem mascarpone. Gwarantuję, że już zawsze będzie go dodawał. Włosi na jego bazie stworzyli swój narodowy deser – tiramisu. Jest tylko jeden problem… mascarpone to istna bomba kaloryczna.







Stilton
Feta – grecki ser
Stilton to kolejny popis serowarów z Wysp Brytyjskich. Czy można porównać go z francuskim roquefortem lub włoską gorgonzolą? Przeczytajcie.
Co stanowi o wyjątkowości fety? Jaki jest jej skład i z czym najlepiej komponuje się ten słony twaróg? Te i inne informacje znajdziecie w poniższym artykule.




Manchego
Świat kocha sery – jakie najbardziej?
Twardy ser hiszpański, pochodzący z La Manchy, krainy którą kojarzymy z dzieła Cervantesa o dzielnym i pomysłowym szlachcicu nazwiskiem Don Kichote. Ten owczy ser, jest w Hiszpanii niezwykle popularny i stanowi ulubiony ser tego narodu – jest on dla nich tym, czym Roquefort dla Francuzów i Parmezan dla Włochów. Lub inaczej - kwintesencją Hiszpanii.   Sery to jeden z najwspanialszych, kulinarnych (acz przypadkowych) wynalazków ludzkości. Począwszy od delikatnych twarogów, poprzez sery dojrzewające, pleśniowe aż do bogactwa smaku oferowanego nam przez sery kozie - ich zaletami można się nieskończenie zachwycać. Jaki naród spożywa ich najwięcej? Jaki ser najbardziej lubią Anglicy, jaki Włosi a co najczęściej kupują serowi znawcy – Francuzi? Na te i inne pytania odnajdziesz odpowiedź w naszym tekście.
     
     
 
Gruyere   Najdziwniejsze sery świata
Jeden z najlepszych twardych serów które kiedykolwiek jadłam. U nas jeszcze niezbyt popularny. Doskonały do kanapek, zapiekanek i fondue. Mi najlepiej smakuje w postaci niewielkich kosteczek w towarzystwie dobrze schłodzonego wina.   Trudno powiedzieć do czego posunie się nasz gatunek aby spróbować smaku nowego, oryginalnego albo po prostu zaistnieć w branży spożywczej i wejść do jej historii. Sery z naszego artykułu wprawią Cię w zdumienie, obrzydzenie a nawet przerażenie. Jeść nie musisz – całe szczęście ale zabawnie jest móc o tym poczytać.
     
     
 
Grana Padano   Serowe festiwale w Polsce
Bardzo smaczny i bardzo twardy ser z północy Włoch. Jeżeli już próbowaliście parmezanu, zaś nigdy nie mieliście w ustach Grana Padano to wiedzcie, że do złudzenia go przypomina. Niektórzy zarzucają mu, że jest nieco gorszą i dlatego tańszą wersją cenionego w świecie parmezanu. Czy jest w tym ziarnko prawdy? Przekonajcie się sami.   Polacy sery jedli, jedzą i jeść zapewne będą. Jednak stosunkowo od niedawna możemy powiedzieć, że sery zjadamy nie tylko dlatego, że są bogate w wapń. Obecnie bogata oferta produktów z całego świata, pozwala nam rozsmakować się w serach, docenić je i uczynić jednymi z ulubionych produktów spożywczych. Coraz częściej też organizujemy serowe imprezy. Gdzie w Polsce można uczestniczyć w takim wydarzeniu? Zajrzyj koniecznie!
     
     
 
Ricotta   Oscypek
Delikatny włoski twarożek – choć niektórzy zaznaczają, iż nie można zaliczyć jej do serów a jedynie do produktów mlecznych. Dla prawdziwego smakosza nie ma to najmniejszego znaczenia bo liczy się nie nazewnictwo a smak, zapach i konsystencja. A o tym jeśli chodzi o ricottę możemy mówić jedynie w superlatywach.   Oto w zestawieniu pojawia się serowa duma Polski. Pochodzący z naszych gór oscypek. Twardy i ostry – niczym mieszkańcy jego rodzinnych stron. Uwielbiany przez turystów i przywożony jako obowiązkowy prezent. Spotykany w sympatycznych kształtach kogucików i kaczuszek – specjalnie dla naszych milusińskich.
     
     
 
Ser i wino – połączenie idealne   Ser – historia jednego z największych przysmaków ludzkości
Ser i wino to cudowne połączenie. Jak dokonać mariażu idealnego? Co zestawić z czym, aby podkreślić smak jednego i drugiego? Przeczytajcie.   Skąd pochodzi? Kto i kiedy wpadł na to, aby odsączać zsiadłe mleko? Jaki kraj jest ojczyzną serów i kto jest twórcą serów twardych? Przeczytajcie.
     
     
  Gouda – smaczny żółty ser z holenderskim rodowodem
VIII Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych, 1-3 czerwca 2018 r.   Gouda
VIII Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych 1-3 czerwca 2018, festiwal sera w Polsce.   Choć pochodzi z Hollandii od lat święci triumfy w Polsce. Chyba nie przesadzę, jeżeli stwierdzę, że jest to jeden z najpopularniejszych serów w naszym kraju. Nic dziwnego, łagodny, słodkawy smak, delikatna tekstura i przyjemny aromat znajdują jej wielbicieli zarówno wśród dojrzałych jak i niewielkich „serożerców”.
     
     
 
Roquefort   Halloumi
Arystokrata wśród serów. Król serów francuskich. Ser idealny. Najlepszy ser na świecie. W żadnym z tych zdań nie ma przesady. Roquefort to ser nad sery, doskonała konsystencja, niebywały smak i wyrazisty aromat – dla smakoszy to każdorazowo wyjątkowe przeżycie kulinarne. Choć trzeba uczciwie przyznać, że dla osoby początkującej w świecie serowych smaków, może to być rzut na zbyt głęboką wodę.   Halloumi to ser pochodzący z Cypru. Dla każdego Cypryjczyka, urasta niemalże do rangi skarbu narodowego. Oprócz patriotycznego sentymentu, mieszkańcy tej wyspy cenią jego walory smakowe, jedząc go w ilości nawet 8 kilogramów rocznie! Jeżeli zostaniecie szczęśliwymi posiadaczami, opakowania serka halloumi, pamiętajcie – najlepiej smakuje grillowany!
     
     
 
Chèvre – francuskie kozie sery   28 kwietnia – Dniem Sera Camembert
Chèvre we Francji to słowo oznaczające kozę ale również sery, które wytwarza się z jej mleka. Przeczytaj dla jakich zalet, Francuzi uczynili je jednymi z najchętniej przez siebie spożywanych rodzajów serów i komu szczególnie poleca się te wyroby.   Kto lubi Camembert obok tej daty nie przejdzie obojętnie. 28 kwietnia pamiętajcie o tym, aby kupić krążek tego sera i uczcić należycie jego święto.
     
     
 
Edam   Danish Blue
Bardzo u nas popularny i lubiany. Jeden z najbardziej znanych serów holenderskich i to od dawna. Już w XIV wieku zauważono, że jest idealny do transportowania, dlatego też stał się cennym produktem zabieranym w zamorskie podróże. Za co dzisiaj ceni się ten twardy, zdecydowanie słony ser? Przeczytajcie.   Danish Blue to kolejny ser pleśniowy, który miał naśladować niepowtarzalny smak francuskiego Roqueforta. Czy udało się to Duńczykom?
     
     
 
Cornish Kern   Cheddar
Ten nieznany w Polsce ser, na świecie zyskał ostatnio niemałą sławę. Wszystko to za sprawą konkursu World Cheese Awards. Podczas ostatniego wydarzenia (rocznicowe trzydzieste), które odbyło się w listopadzie 2017 roku ten kornwalijski przysmak zdobył złoty medal. Jakie właściwości urzekły surowych sędziów? Koniecznie przeczytajcie!   Produkt angielski . Ulubieniec wszystkich wyspiarzy, którzy spożywają go najwięcej spośród wszystkich innych rodzimych czy zagranicznych. Mało tego, uwielbiają go również Amerykanie, którzy przedłożyli jedynie mozzarellę ponad ten smaczny produkt. I całe szczęście wśród wielu co to ukrywać nieudanych spożywczych wyrobów, które zdarzyło się popełnić Anglikom – cheddar jest prawdziwą perełką.
     
     
 
Francja - światowa stolica sera   Mozzarella
Czy Francja faktycznie zasługuje na miano światowej stolicy sera? Co wyróżnia ją spośród innych krajów – twórców produktów równie znakomitych? Sprawdźcie.   Jeden z najbardziej znanych włoskich serów na świecie. Bo któż nie kojarzy tych białych, delikatnych, lekko ciągliwych i bardzo wilgotnych serowych kul, zanurzonych w solance. Jej kremowa konsystencja, śmietankowy smak i lekki, świeży zapach powodują, że pasuje ona do wielu dań – włoskich oczywiście.
     
     
 
Gorgonzola   Ementaler
Wspaniały ser pleśniowy prosto z Włoch. Podobno jeden z najstarszych na świecie. Dla wielbicieli smaków delikatnych idealna będzie gorgonzola słodka, dla tych, którzy wolą traktować swe podniebienie czymś mocniejszym – sprawdzi się wersja pikantna.   Nie ma chyba bardziej kojarzącego się ze Szwajcarią sera. Emmentaler bowiem ma charakterystyczne dziury, który u nas kojarzone były właśnie z produktami ze Szwajcarii. Czym jeszcze wyróżnia się ten ser? Przeczytajcie nasz tekst.

 

 
 
Camembert   Camembert – historia sera
Delikatny francuski ser pokryty białą pleśnią. Kto nie lubi w serach pleśniowych ostrego, dla niektórych bardzo przykrego zapachu a nie chciałby rezygnować z przyjemności jedzenia tego typu serów wyważony w smaku i aromacie camembert będzie idealny.   Czasami nie trzeba wielkich czynów, doniosłych wydarzeń historycznych, czy mrożących krew w żyłach wypraw aby fakty historyczne czytać z wypiekami na twarzy. Ludwikowi Stommie, cokolwiek by nie pisał, przeważnie się to udaje. Historia camemberta streszczona na naszej stronie pochodzi z jego książki „Żywoty zdań swawolnych”. Serdecznie polecamy i artykuł i w/w pozycję.

 

 
 
Brie   Mimolette
Kolejny francuski, bardzo znany ser. Dość grubej, białej warstwy pleśni, nie sposób jest z niczym pomylić… Czy na pewno? No właśnie. Jak odróżnić Brie od jego bliźniaczego kuzyna Camemberta? Odsyłam do naszego tekstu.   Francuzi są bardzo wrażliwie na punkcie swoich produktów, w tym również serów. Podobno Mimolette do końca nie jest ich pomysłem. W XVII wieku, kiedy to premier zakazał importu serów, zwłaszcza uwielbianego holenderskiego sera edamskiego, francuscy serowarzy nie ustawali w próbach odtworzenia tego smaku. Mimolette jest właśnie efektem tych starań. Czy udanym? Sprawdźcie sami.
     
     
 
World Cheese Awards   Deska serów
Okazuje się, że każda branża ma swój konkurs. Serowa społeczność również staje w szranki i prezentuje najlepsze wyroby. Kto ma szanse wygrać?   Jeżeli lubisz sery i chętnie podejmujesz nimi gości, w naszym artykule znajdziesz kilka porad, które pomogą skomponować Ci, idealną deskę serów.