Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Zdrowie

Jak utrzymać zdrowie? Jak się leczyć? Czy zawierzyć medycynie niekonwencjonalnej? Każdy z nas musi sam odpowiedzieć sobie na to pytanie. My, na łamach tego serwisu, podsuwamy jedynie informacje, opisujemy książki, które według nas są wartościowe pod kątem dbania o zdrowie, opisujemy nietypowe święta, które zwracają uwagę na to, o czym często już nie pamiętamy. Szukasz pomysłów jak lepiej żyć – zaglądaj do tego działu.


O leczniczych właściwościach soli   Witaminy – podział i rola w życiu człowieka
Spożywamy ją na co dzień w wielu daniach, posypujemy nią frytki, sypiemy do gotującego się ryżu czy ziemniaków. Ma jednak swoje drugie oblicze....   „Mamo nie chcę!”. „Jedz, to same witaminy!” Ten mini dialog pamięta każdy z nas. Dla jednego witaminowym koszmarem była cebula, dla innych kapusta, a chyba dla wszystkich zielona, śmierdząca, szpinakowa breja. Dziś jako dorośli mamy pełną świadomość dlaczego powinniśmy odżywiać się zdrowo. Bogactwo witamin pochodzących z naturalnych źródeł, dostarczane wraz z pożywieniem w dobrze zbilansowanej i różnorodnej diecie to jeden z gwarantów pozostania w dobrej formie. Więcej o tym czym są witaminy i czy wywierają na nasz organizm jedynie pozytywne oddziaływanie przeczytacie w naszym artykule.
     
     
 
Jak wykorzystać kurkumę w przypadku bólu gardła?   Światowy Dzień Soku - czy warto go obchodzić?
Kurkuma od lat coraz bardziej słynie ze swoich leczniczych właściwości. Sprawdźmy jak wykorzystać jej zalety przy męczącym bólu gardła.   Chociaż Światowy Dzień Soku obchodzimy tylko raz w roku, to szklanka soku powinna nam towarzyszyć codziennie! I nie chodzi tu o napoje w kartonikach, ale o te prawdziwe soki, które dla naszych organizmów są witaminową bombą i tarczą chroniącą przed chorobami.
     
     
 
Światowy Dzień Mleka   Kiedy duszenie jest zdrowsze od smażenia?
Dietetycy i specjaliści zajmujący się zdrowym żywieniem namawiają, aby codzienne menu wzbogacić szklanką mleka. Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła nawet święto poświęcone temu napojowi – przypada ono na 25 maja.   Obróbka termiczna pożywienia ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o jej przyswajalność przez nasz organizm. Przeczytaj jaki wpływ na mięso ma proces duszenia a jaki smażenia.
     
     
 
Złote mleko czyli kurkuma z mlekiem - sekret zdrowia ajurwedy   „Jadłonomia” Marty Dymek – recenzja
O właściwościach kurkumy od kilkunastu lat rozpisują się uczeni. Zaskakująco pozytywne efekty badań, pociągnęły za sobą szereg innych, niczym lawina. Ajurweda wykorzystywała ją od wieków, jednak dopiero współczesne „szkiełko i oko” przyciągnęły do tej przyprawy całe zastępy zwolenników zdrowej diety. Kurkuma jest najistotniejszym składnikiem tzw. „złotego mleka”. Co to jest i na co działa, dowiecie się z naszego tekstu.   „Jadłonomia” to książka kucharska. Z niespodziankami. Pozycja ta jest przeznaczona dla wegan i wszystkich tych, którzy interesują się zmianą swej diety z kuchni opartej na produktach odzwierzęcych w kierunku kuchni roślinnej. Z pewnością jest to propozycja warta uwagi.
     
     
 
Imbir na przeziębienie, grypę i zapalenie oskrzeli – przepisy na naturalne syropy   Czosnek na przeziębienie i nie tylko!
Imbir to taka roślina, którą wypada mieć pod ręką jesienią i zimą. Pomaga zapobiegać chorobom dlatego też w okresie wzrostu zachorowań, nie żałujmy sobie naparów z tego ostrego, aromatycznego korzenia. A jeżeli dopadnie nas grypa, przygotujmy imbirową miksturę. Jak? Zapoznaj się z przepisami na naturalne syropy na bazie imbiru, cynamonu, cytryny i miodu.   Choć czosnek posiada intensywny, ostry smak i dość nieciekawy zapach, to warto go jeść. Jeżeli nie potrafisz przełknąć ząbków w postaci surowej, koniecznie dodawaj go do jak największej ilości potraw. Jego zdrowotne właściwości są nieocenione, zwłaszcza, że w jego składzie znajdziemy naturalną substancję wykazującą działanie podobne antybiotykom. Przy okazji jakich przypadłości możemy zdać się na jego działanie? Przeczytaj, możesz być zaskoczony.
     
     
 
Kwas buraczany, zakwas buraczany – na barszcz wigilijny i przeciw nowotworom   Imbir na katar, bolące gardło i zapalenie krtani – przepisy na naturalne syropy
Kwas buraczany oprócz tego, że jest po prostu pyszny, przede wszystkim niesie ze sobą ogromne pokłady substancji odżywczych. Oprócz poprawy jakości naszej krwi, potężnego wsparcia dla układu trawienia czy wzmocnienia odporności kiszonka ta jest nieocenionym środkiem w profilaktyce antynowotworowej i stanowi ogromne wsparcie podczas kuracji antyrakowej. Dlaczego jeszcze powinien stać się niezbędnym elementem Twojej diety? Sprawdź!   Czasami mimo, że czujemy się naprawdę fatalnie, nie biegniemy do lekarza, oszczędzamy swój organizm, nie chcąc serwować mu niepotrzebnej chemii. Liczymy na siłę własnego układu odpornościowego. I słusznie, zdaniem lekarzy część infekcji nasz organizm jest w stanie pokonać sam. Aby wspomóc go naturalnie, przygotujmy kilka syropów na bazie naturalnych składników. Zdrowe, smaczne i zabójcze dla wirusów i bakterii.
     
     
 
Naturalne sposoby na podrażnione gardło   Hipoterapia, koń - przyjaciel i terapeuta
Jeżeli wizyta w aptece przyprawia Cię o gęsią skórkę a na myśl o wtłaczaniu w siebie połowy tablicy Mendelejewa dostajesz mdłości a przy tym niestety Twój układ immunologiczny potrzebuje wsparcia z zewnątrz, nie pozostaje nic innego jak poszukiwania środków wśród tego co naturalne. Jeżeli masz w domu korzeń prawoślazu, ocet jabłkowy, lukrecję czy olej kokosowy, możesz spróbować przynieść ulgę swemu podrażnionemu gardłu za pomocą tych właśnie środków. W jaki sposób? Zachęcamy do przeczytania artykułu.   Jak pisał Benedykt Chmielowski "Koń jaki jest, każdy widzi" ale czy tak do końca i czy wszyscy wiemy, jak wspaniałymi zwierzętami są nasi odwieczni towarzysze życia? Pisząc ten artykuł odkryłam nowe, lecznicze zdolności koni. Poznajcie je i Wy, szczególnie, gdy wśród najbliższych występują choroby związane np. z problemami układu kostno-stawowego.

 
     
 
Apiterapia - leczenie produktami pszczelarskimi   SOKI - na zdrowie, ale czy na pewno?
Miód jest przepyszny, kto go nie lubi traci wiele. Wraz z innymi pszczelimi produktami, takimi jak pierzga, wosk, propolis czy pyłek kwiatowy stał się odrębną dziedziną zajmującą się leczeniem wielu chorób i schorzeń oraz wspaniałym sposobem na profilaktykę wielu z nich.   Sok jednodniowy, nektar, koncentrat, sok wyprodukowany częściowo z soku zagęszczonego - co kryje się pod tymi oznaczeniami? Przeczytaj koniecznie zanim sięgniesz po kolejny kartonik.
   
     
 
"Dzika strona jedzenia" Jo Robinson – recenzja   "500 owoców i warzyw" Agnieszka Gawłowska - recenzja
Zanim pójdziesz do sklepu przeczytaj tę książkę, Dzika strona jedzenia to kompendium wiedzy na temat zdrowego przechowywania produktów.   500 owoców i warzyw” Agnieszki Gawłowskiej - jeżeli pasjonuje Cię flora bliższa i dalsza – ta pozycja książkowa może Cię zainteresować.

 
     
 
"Rośliny nas ocalą" Miriam Borovich - recenzja   „Historia smaku – jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo” – książka Bryana Bruce’a. Czy warto ją kupić?
Autorka opisuje "15 roślin leczniczych zdolnych puścić z torbami koncerny farmaceutyczne". Warto kupić tę książkę i przekonać się czy rzeczywiście natura posiada aż tak wielką moc.   Jeżeli jesteś smakoszem z prawdziwego zdarzenia i interesuje Cię historia tego, co jesz – „Historia smaku…” Bryana Bruce’a to świetna pozycja właśnie dla Ciebie.

 
 
Walentynki – książka z miłością i na zdrowie.

Zdrowe książki na Walentynki. Książka nie jest romantyczna? Nic bardziej mylnego – zwłaszcza jeżeli wiąże się z pasją naszych najukochańszych lub wspiera ich zainteresowania .