Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Zioła, przyprawy, rośliny lecznicze

W dobie gotowych dań, fast food'ów i mrożonej pizzy naturalne dodatki do żywności to jakby relikt. Któż bowiem w obecnych czasach udaje się na łąkę w celu znalezienia rumianku czy babki płesznik? Przecież łatwiej (i bliżej) udać się do apteki i pokonać ból głowy w 10 minut. Jednak, nie tędy droga...zajrzyj do tego działu, aby przekonać się jakie właściwości lecznicze posiadają rośliny, zioła i przypraw, dowiedz się również jak wiele z nich rośnie pod naszym nosem.

 
Zioła - skarby natury na wyciągnięcie ręki   Lippia trójlistna - werbena cytrynowa o wyjątkowym aromacie i właściwościach leczniczych
Odpowiadamy, kiedy roślinę można nazwać ziołem? Jakich zasad przestrzegać podczas zbierania, transportu, suszenia? Co można zrobić z ziół? Dowiedz się więcej.   Lippia trójlistna, czyli werbena cytrynowa doskonale odświeży smak Twoich potraw. Do tego ma cenne dla zdrowia właściwości lecznicze. Poznaj je!

   
     
 
Bylica estragon - aromatyczna przyprawa rodem z krajów śródziemnomorskich   Cykoria podróżnik - leczniczy dodatek do sałatek
Bylica estragon to roślina najszerzej znana jako przyprawa do potraw – estragon. Jej walory smakowe sprawiają, że może zastąpić sól.   Cykoria podróżnik to dziko rosnąca roślina, którą śmiało można dodawać do różnych potraw. Jest i smaczna, i zdrowa. Sprawdź, ma czym polega jej działanie.
     
     
 
Kulinarne i lecznicze zastosowanie imbiru   Brzoza brodawkowata - drzewo, z którego można pić sok
Imbir oraz ekstrakt z korzenia imbiru mają wiele zastosowań w kuchni i medycynie. Mają między innymi działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, rozgrzewające.   Brzoza brodawkowata to popularne drzewo które ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i kuchni. Sprawdź, co można z niej zrobić i jakie ma działanie.
     
     
 
Mentol – nie tylko chłodzi i orzeźwia. Poznaj jeszcze inne cenne właściwości mentolu   Babka zwyczajna - pospolita roślina o niepospolitym działaniu
Jeśli szukasz orzeźwienia, to da Ci je mentol. Poznaj jego właściwości, które Cię zaskoczą, a znaleźć go można w gumach, cukierkach i pastach do zębów.   Babka zwyczajna to jedno z najpopularniejszych ziół rosnących w Polsce. Jego liczne właściwości zdrowotne oraz zastosowanie w kuchni są znane od stuleci.
     
     
 
Borówka brusznica - „siostra” borówki czernicy   Chaber bławatek, czyli niebieski kwiatek o leczniczych właściwościach
Owoce borówki brusznicy znajdują zastosowanie w kuchni, zaś liście – mają działanie lecznicze. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o tej roślinie?   Chaber bławatek to nie tylko chwast, ale również roślina lecznica o szerokim zastosowaniu. Jakim? Koniecznie sprawdź, w czym może Ci pomóc!
     
     
 
Jarzębina czerwona - dlaczego nadaje się nie tylko na korale?   Babka lancetowata - przyda się w kuchni i domowej apteczce
Z jarzębiny czerwonej można robić nie tylko korale, gdyż znalazła, np. zastosowanie w kuchni i jeszcze jakie? Koniecznie sprawdź!   Babka lancetowata posiada szereg właściwości leczniczych i zdrowotnych. Znajduje zastosowanie również w kuchni. Sprawdź, co jeszcze powinieneś o niej wiedzieć.
     
     
 
Fiołek trójbarwny, czyli popularny bratek na różne dolegliwości   Barszcz zwyczajny - nieodłączny element dawnej kuchni
Fiołek trójbarwny to nie tylko ozdobny kwiatek, ale również skuteczna roślina lecznicza, którą można stosować na róże problemy. Sprawdź, jakie!   Barszcz zwyczajny, dziś nieco zapomniany, kiedyś był podstawą popularnej zupy, której nazwa pochodzi właśnie od nazwy tego zioła. Ma też działanie lecznicze.
     
     
 
Zastosowanie ziół w medycynie: historia i współczesność   Nieznane zastosowania jarząbu pospolitego, czyli jarzębiny
Ziołolecznictwo rozwija się od stuleci, ale tak naprawdę dopiero od niedawna zaczynamy rozumieć, jakie właściwości mają substancje czynne zawarte w roślinach.   Jarząb pospolity, najbardziej znany jako jarzębina ma całkiem sporo zastosowań w kuchni i ziołolecznictwie. Cenne są zwłaszcza jego owoce, bogate w wit. C.
     
     
 
Czarnuszka – królowa wśród ziół, która pomaga na wszystko z wyjątkiem śmierci   Leszczyna pospolita – cenna dla zdrowia nie tylko w postaci orzechów
Czarnuszka nazywana „złotem faraonów” ma doskonałe właściwości lecznicze, które poradzą sobie z niejednym problemem. Sprawdź, w czym może Ci pomóc.   Leszczyna pospolita to nie tylko orzechy laskowe, ale również kora, bazie i liście o cennych właściwościach zdrowotnych. Poznaj je.
     
     
 
Koniczyna łąkowa – wszystkim znana roślina o mało znanych właściwościach   Pieprz kajeński (Cayenne), czyli ostry i jednocześnie zdrowy dodatek do potraw
Koniczyna łąkowa to bogactwo składników odżywczych, ale czy znasz wszystkie jej właściwości? Zobacz, co można z niej przygotować!   Czy znasz cenne właściwości pieprzu kajeńskiego, np. odchudzające? Jeśli nie, to koniecznie sprawdź, na co Ci pomoże i dlaczego jest tak dobry.
     
     

Szafran – najdroższa przyprawa wśród przypraw. Czy warta jest swojej ceny?   Babka lancetowata – niepozorna roślina, a jednak wartościowa
Szafran to przyprawa, która zajmuje ważne miejsce nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie i kosmetyce. Ze względu na swoje właściwości ceniona jest od wieków.   Czy wiecie, że dawniej babka lancetowata była polecana, jako antidotum na miłosne czary, ale stosowano ją też i nadal stosuje się w celach leczniczych?

 
     
 
Melisa lekarska – naturalny środek kojący nerwy i łagodzący skutki stresu   Rokitnik zwyczajny – pomarańczowy cud natury
Kiedy masz w życiu stresujący okres i nie lubisz faszerować się aptecznymi medykamentami – sięgnij po herbatkę z melisy, która wspomoże Twój układ nerwowy.   Rokitnik nieśmiało wkracza do naszej konsumenckiej świadomości, nie mogę się doczekać aż „się za niego wezmą”, po produkty z nim będę pierwsza w kolejce.

 

 
 
Gorczyca, czy tylko goryczka?   Czy roszponka to mała odmiana sałaty?
Wszechstronnie stosowana w naszych kuchniach. Cechują ją piękne, żółte kwiaty. Ulubienica pszczół i ich żywicielka. Poznaj gorczycę.   Delikatna roślinka przypominająca sałatę? Oczywiście – mowa o roszponce, która tak naprawdę z rodziną sałat nie ma zbyt wiele wspólnego. Przede wszystkim zawiera więcej wartości odżywczych niż tradycyjna sałata i... od swoich większych koleżanek jest łatwiejsza w uprawie!

 

 
 
Gałka Muszkatołowa - kosztowna przyprawa, lekarstwo, narkotyk.   Kmin rzymski - przyprawa starożytnych.
Gałka muszkatołowacieszyła się niegdyś ogromnym zainteresowaniem i charakteryzowała wysoką ceną. Znana jest również ze swoich narkotycznych, ale i leczniczych właściwości.   Kmin rzymski był popularny już w starożytności. Używany był głównie przez Egipcjan i Rzymian. Dzisiaj jest podstawową przyprawą w krajach Dalekiego Wschodu.
     

 
 
Rokitnik - drogocenny olej z tej rośliny – dobrodziejstwa płynące ze „Złota Syberii”   Rozmaryn - kuchenna przyprawa o magicznych właściwościach
Eksplozja zdrowia. Roślina, która w swych niewielkich oranżowych owocach gromadzi 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 4 razy więcej witaminy E niż pestki słonecznika i 3 razy więcej witaminy A niż słynąca z niej marchew. Oprócz nich jest jeszcze ok. 200 innych składników cennych dla naszego zdrowia.   Rozmaryn jest popularną przyprawą. Ma niepowtarzalny smak i zapach. Towarzyszy nam od czasów antycznych, nabierając coraz to nowych znaczeń, właściwości i symboliki.

 

 
 
Estragon, a może…draganek?   Hibiskus czy ketmia?
Stosowany jako przyprawa, lek, olejek eteryczny. Uspokaja, odpręża, koi nerwy. Nadaje smak przygotowywanym daniom. Odkryj wraz z nami tę charakterystyczną roślinę.   Ketmia - jej spolszczeniem jest nazwa hibiskus. Tylko kwiat czy również dodatek do herbat i syropów?
     

 
 
Pieprz czarny, biały, zielony, czerwony – do wyboru do koloru   Oregano - lekarstwo górskich kóz i...rzymskich legionistów
Pieprzu używamy właściwie do wszystkiego. Jest to najpopularniejsza przyprawa na świecie, do tego tania i łatwo dostępna. Wyobraźcie sobie, że przed wiekami za pieprz zabijano i był tak cenny, że kazano sobie płacić w nim daniny. Przeczytajcie niesamowitą historię owoców pochodzących z egzotycznego pnącza(!).   Oregano – choć dobrze znane – kryje w sobie wiele tajemnic. Jest jedną z najdłużej hodowanych przez człowieka przypraw, ma wiele leczniczych zastosowań, a – co ciekawe – badacze odkrywają ciągle nowe, cudowne właściwości tej rośliny. Czas zacząć spoglądać na nie z innej – nie tylko kulinarnej – perspektywy!

 

 
 
Szałwia lekarska – ulga w zakażeniach i infekcjach   Majeranek – na katar, niedrożność zatok i przeziębienie
Szałwia to zioło w Polsce bardzo popularne. Powszechnie wiadomo, że liście tej rośliny mogą łagodzić stany zapalne zwłaszcza w zapaleniach przyzębia i jamy ustnej. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w naszych sklepach króluje od niedawna kuzynka dobrze znanego nam na rodzimym gruncie zioła – szałwia hiszpańska – znana pod postacią nasion chia, zaliczanych do grupy produktów „superfood” – czyli tych o najcenniejszych dla człowieka właściwościach.   W Polsce majerankiem sowicie doprawiamy żur i dość ciężkostrawne dania wywodzące się z kuchni staropolskiej. Poza suszem do celów kulinarnych – bo zwykle w takiej postaci przechowujemy go w domu, samodzielnie możemy wykonać z niego maść, napar czy olejek. Bo majeranek ma naprawdę wszechstronne właściwości.

 

 
 
Sezam – małe ziarenka o wielkich możliwościach   Lubczyk ogrodowy – naturalne maggi
Drobny i niepozorny, ale kryje w sobie wielką moc witamin i minerałów. Sezam, bo o nim mowa, ma wiele właściwości leczniczych. Wielkie skarby skrywa w sobie również olej sezamowy! A zatem warto się dowiedzieć kilku ciekawostek na temat tej niepozornej rośliny, aby jeszcze chętniej stosować ją w domowych kuchniach i cieszyć się jej właściwościami – nie tylko smakowymi!   Dziś roślina ta ma dość prozaiczne zastosowanie – kto nie lubi nadużywać kostek rosołowych z powodzeniem zastąpi je właśnie lubczykiem. Nic romantycznego, prawda? Kiedyś jednak lubczyk, nie był kojarzony wcale z doprawianiem wywaru z drobiu a z miłością. Poznaj jego ciekawą historię.

 

 
 
Tymianek – przyprawa uwielbiana przez Francuzów   Goździk – remedium na ból zęba?
Ulubiona przyprawa kuchni francuskiej. U nas jako świeże gałązki (lub niezbyt smaczny susz) nieśmiało stosowana do aromatyzowania pieczonych mięs. Kto nie stosuje tymianku w kuchni z pewnością ma z nim do czynienia podczas przeziębienia i bólu gardła. Ziele to posiada właściwości antybakteryjne i aseptyczne, ponadto wykrztuśne i rozkurczowe co wykorzystuje przemysł farmaceutyczny, czyniąc go składnikiem pastylek od bólu gardła i syropów na kaszel.   Czy faktycznie ból zęba zwalczyć można goździkami wyciągniętymi z kuchennej szafki? To prawda, związek zwany eugenolem działa na zęby silnie bakteriobójczo a także znieczulająco. Kiedy warto je stosować i czy nie lepiej od razu udać się do dentysty? Sprawdź.

 

 
 
Cząber, czyli mniej popularny brat pieprzu   Bazylia – ulubienica kucharzy i ...religioznawców
W czasach średniowiecza wierzono, że cząber dodawany do potraw pobudzał do wielkich i bohaterskich czynów! Dziś z pewnością możemy stwierdzić, że owa teoria jest zdecydowanie wyolbrzymiona. Jednak powinniśmy również przyznać, że cząber może i nie popycha do działań heroicznych, ale z pewnością poprawia samopoczucie, ponieważ ma moc wyciągania nas z niejednej choroby.   Jest chyba jedną z bardziej znanych i lubianych przypraw. Uważa się ją za bliską przyjaciółkę pomidorów, a w niektórych kręgach kulturowych jest uważana za ziele poświęcone bogom. Porozmawiajmy o bazylii.
     
     
 
Chmiel zwyczajny - i do piwa i do jajecznicy   Adżwan – intensywna przyprawa i... lekarstwo na dziecięcą kolkę
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to niezwykła roślina lecznicza, która zasiedla okoliczne nieużytki, znajdziemy ją także w parkach i ozdobnych ogrodach. Poza tym, że jest pyszna, wspomaga trawienie, zwalcza łupież, trądzik a jej lecznicze substancje potrafią nawet przeciwdziałać rozwojowi raka.   Czasem warto urozmaicić domową kuchnię, dodając do potraw przyprawy, które w naszym kręgu kulturowym uchodzą za egzotyczne. Wzbogaci to codzienne menu, a oprócz tego korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Taką przyprawą, która z pewnością nie jest u nas jaszcze popularna, a warto zacząć po nią sięgać, jest adżwan.
     
     
 
Lawenda - nie tylko na mole   Kozłek lekarski (łac. Valeriana officinalis) - mniej bezsenności i stresu
Uwielbiamy ją bo pięknie pachnie, pola lawendowe wręcz zachwycają ale równie fantastyczne są jej właściwości a szczególnie olejku pozyskiwanego z kwiatów lawendy. Poznaj skuteczne sposoby walki z codziennymi dolegliwościami. Włącz lawendę do swojej ziołowej apteczki zdrowia.   Kozłek lekarski przychodzi nam z pomocą, kiedy sen długimi godzinami nie nadchodzi, gdy budzą nas koszmary a rano budzimy się bladym świtem niewyspani, zmęczeni, bez chęci do życia. Warto wcześniej zasadzić walerianę i w takich momentach korzystać z jej zdrowotnych właściwości.
     
     
 
Czosnek niedźwiedzi - czas na odtrucie i pyszną przekąskę   Wawrzyn szlachetny – przyprawa do zupy i laur na głowę zwycięzcy
Czosnek niedźwiedzi nie jest u nas zbyt popularny, a szkoda bo posiada jeszcze silniejsze właściwości lecznicze niż znany nam dobrze popularny czosnek. Niemcy już dawno się na nim poznali. Dziś, możecie go poznać i Wy a marzec jest idealnym czasem na to, aby go odnaleźć i spróbować.   Wawrzyn szlachetny potocznie zwany laurem ma niezwykle długą i barwną historię. Już starożytni doceniali jego estetyczne walory zdobiąc zwycięzców wieńcem uplecionym z jego liści. Dziś już nikt nie stroi nim głów, jednak to dekoracyjne drzewko z powodzeniem można posadzić w domu i rozkoszować się nie tylko jego wyglądem ale korzystać też z liści, jeszcze bardziej aromatycznych – bo świeżych.
     
     
 
Kardamon – jedna z najdroższych przypraw na świecie   Kminek – polska przyprawa z tradycją regionalną w tle
Przyprawa z wyższej półki – cenowo wyprzedza ją tylko szafran. W starożytności wykorzystywany jako składnik perfum. Przez wieki ceniony ze względu na zdrowotne właściwości i wykorzystywana w medycynie konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. U nas najbardziej charakterystyczna dla sezonu zimowego i popularnych w tym czasie rozgrzewających herbat, napojów bez- i alkoholowych.   Kolejna przyprawa bardzo ceniona w tradycyjnej kuchni staropolskiej, słynącej z dań ciężkich i tłustych, naszym przodkom pomagała uporać się z problemami trawiennymi. W ziołolecznictwie roślina o szerokim zastosowaniu począwszy od udrożniania zatok – skończywszy zaś na pobudzaniu laktacji. W dawnych wierzeniach środek zabezpieczający przed kradzieżą.
     
     
 
Arnika górska – naturalny lek na opuchliznę (i nie tylko)   Bez czarny - naturalny preparat leczniczy
Spotkamy ją na słonecznych stokach górskich, jest rośliną chronioną a jej lecznicze właściwości są nadzwyczajne – poznajcie arnikę górską.   Przygotowanie zdrowego soku z czarnego bzu jest bardzo proste. Ten pospolity krzew rośnie w naszym kraju niemalże wszędzie. Wystarczy we wrześniu znaleźć z dala od drogi jego krzew, zebrać dojrzałe owoce i zagotować je razem z cukrem. Można też przygotować pyszną marmoladę. Zaopatrzeni w tak naturalne leki możemy stawić czoła jesiennym przeziębieniom. Ale nie tylko...Co dobrego niesie ze sobą bez czarny?
     
     
 
Odwary, napary, maceraty - czyli jak przygotować zioła do celów leczniczych?   Kapar – słony pąk kwiatu
Pisząc o ziołach piszemy o naparach, płukankach, maceratach czy olejkach eterycznych. Przeczytaj czym się różnią, jak je przygotować i jakie jest ich przeznaczenie.   Dziwna to przyprawa. Małe zielone pączki, słone i cierpkie. W krajach śródziemnomorskich obok oliwek i sardeli to jeden z najbardziej popularnych dodatków do potraw. U nas mają gorących zwolenników i zagorzałych przeciwników. Do której grupy należysz Ty?
     
     
 
Kocanka włoska - na przekór alergiom   Miłorząb dwuklapowy, znany nam bardziej jako Ginkgo biloba
Alergia zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, niestety pomimo rozwoju metodologii badań nadal nie wiadomo jak powstaje. Nie oznacza to jednak, że nie możemy jej wyleczyć. Liczne lekarstwa antyhistaminowe powodują różne skutki uboczne a czasem są po prostu nieskuteczne. Należy zatem sięgnąć po naturalnego i bezpiecznego sprzymierzeńca w walce z alergią - poznajcie kocankę włoską.   Miłorząb dwuklapowy to piękne drzewo, którego substancje czynne zawarte są w wachlarzowych liściach, zbieranych dopiero po 40 latach od zasadzenia. Ekstrakt z miłorzębu poprawia pamięć, koncentrację, wpływa pozytywnie na układ krążenia. Przeczytaj, jakie jeszcze niesie ze sobą właściwości zdrowotne.
     
     
 
Głóg - na zdrowe serce   Babka płesznik - godny zamiennik siemienia lnianego
Serce to nasza życiowa "pompa" - chore, niewydolne, obciążone sprawia, że cierpi cały organizm. Dlatego warto je wspomóc a jednym z najlepszych, naturalnych sposobów jest stosowanie głogu. Zapoznaj się z tą przepiękną rośliną i odkryj jej lecznicze właściwości.   Kondycja jelit to jeden z najważniejszych elementów utrzymania dobrego zdrowia. Aż trudno uwierzyć, że mało znana i niespopularyzowana babka płesznik zadba o tę ważną sferę. Jest tak bezpieczna, że spokojnie mogą ją stosować kobiety w ciąży. Jeśli jest tak skuteczna a jednocześnie naturalna, to po co sięgać po produkty przemysłu farmaceutycznego?
     
     
 
Goździki – lek na ból zęba   Czarnuszka – czarny kminek
Goździk na ból zęba? Otóż tak! Wyobraźcie sobie, że ta niepozorna przyprawa oprócz fantastycznego smaku i aromatu ma również i lecznicze właściwości. Podobno łagodzi zakażenia i działa przeciwbólowo – to nie mądrość ludowa, faktycznie w praktyce jest wykorzystywany przez lekarzy stomatologów.   Te małe, czarne i pikantne w smaku ziarenka sprawdzą się nie tylko w naszej kuchni. Stanowią bowiem doskonały składnik kosmetyków. Cenne w witaminy i minerały wspomogą nasz organizm od zewnątrz i od wewnątrz. A zalet mają bez liku - warto więc sięgnąć po czarnuszkę.
     
     
 
Lukrecja gładka - na wrzody i nadkwaśność   Aloes - szybkie ukojenie poparzonej skóry
Nie ma sobie równych w leczeniu nadkwaśności żołądka, od dawna jest także stosowana przy dolegliwościach związanych ze wrzodami żołądka i dwunastnicy. Jest ponadto naturalnym słodzikiem wykorzystywanym w przemyśle cukierniczym i farmaceutycznym. Natomiast krem do twarzy z lukrecją odżywi i nawodni suchą cerę.   Aloes, to kolejna roślina, która zasili swoją uzdrawiającą mocą naszą domową apteczkę naturalnych leków. Jest przy tym niewymagająca w uprawie i pięknie prezentuje się w doniczce. Przyjemne z pożytecznym.
     
     
 
Anyż – bożonarodzeniowa przyprawa   Imbir – na katar i przeziębienie
Piękna przyprawa – dosłownie. Oprócz walorów smakowo-zapachowych anyż spokojnie pełnić może funkcję ozdobną zarówno potraw jak i stołu. Jego ciepła, korzenna woń kojarzy się z zimą i świętami, dlatego też właśnie o tej porze roku warto poszukać przepisów na potrawy i przetwory zawierające aromatyczne gwiazdki.   Nieoceniony w sezonie grypy i przeziębień. Związki odpowiedzialne za jego ostry smak i zapach działają bakteriobójczo, udrażniają górne drogi oddechowe, pozwalają na rozgrzanie organizmu oraz podniesienie naszej odporności. Ale to nie jedyne zalety imbiru, komu i na co jeszcze pomaga? Przekonaj się sam.
     
     
 
Mniszek lekarski - na problemy z wątrobą   Pokrzywa - swędząca moc uzdrawiania
Kiedy byłam mała, rodzice dawali mi "zarobić" na wycinaniu mniszka lekarskiego w ogrodzie. Pamiętam, że wycinałam go wiadrami. Wtedy był to dla nas chwast popularnie zwany mleczem. Dziś już wiem, że ta szybko rozmnażająca się roślina to dar natury, który powinniśmy włączyć do naszej domowej apteczki zdrowia.   Nikt nie przepada za uczuciem swędzenia wywołanym przez dotknięcie się do pokrzywy. A jednak, jej właściwości lecznicze rekompensują nieprzyjemne doznania, tym bardziej, że np. herbatka z pokrzywy smakuje całkiem dobrze. Dowiedz się o zaletach popularnej pokrzywy.
     
     
 
Cynamon – pachnący proszek z kory drzewa cynamonowego   Kolendra – słodkie nasiona i aromatyczne liście
Cynamon to jedna z najprzyjemniej pachnących przypraw świata. Dodatkową jej zaletą jest budzenie miłych, świątecznych skojarzeń. Zimą cudownie zagłębić się w tym aromacie wykorzystując go do bułeczek, ciast, kawy czy kakao. Przyprawa ta nie tylko poprawia smak potraw ale również stan naszego zdrowia.   Słodkie nasiona i aromatyczne liście – do czego stosować tę nadal niezbyt popularną u nas przyprawę? O umieszczeniu jej w swojej diecie powinni pomyśleć przede wszystkim Ci wszyscy, którzy cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponieważ znajduje zastosowanie w szerokiej gamie potraw – każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
     
     
 
Kurkuma - antyrakowe panaceum   Mięta - oszczędność na środkach przeciwbólowych
Uwielbiam dania kuchni indyjskiej, w szczególności curry na bazie kurkumy. Ale kurkuma posiada nie tylko wyjątkowy smak, liczne badania dowodzą, że dzięki jej spożywaniu maleje prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Dowiedz się jakie jeszcze właściwości lecznicze posiada.   Znana z herbatek, stosowana przy bólach brzucha i niestrawności. Jest ponadto niezastąpiona w leczeniu i innych dolegliwości - bólu głowy, mięśni, stawów a także podczas gorączki i przeziębienia. Poznaj moc mięty drzemiącą w zawartych w niej związkach chemicznych.
     
     
 
Dziurawiec zwyczajny - na przygnębienie i smutki   Żeń-szeń, wszechlek
Jest jedną z roślin mających pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy i samopoczucie - wycisza, relaksuje, poprawia humor. Jednak nie można zażywać go wspólnie z innymi lekami, używanymi w leczeniu np. astmy, zakrzepów krwi, chorób serca czy podczas przyjmowanie doustnej antykoncepcji.   Żeń-szeń, czyli korzeń- człowiek, posiada w swym składzie mnóstwo substancji czynnych, dzięki czemu oddziałuje pozytywnie praktycznie na cały nasz organizm. Nie bez przyczyny nazywany jest "wszechlekiem". Dowiedz się więcej o jego fantastycznych właściwościach z poniższego artykułu.