2019-05-03, 14:12
Fluor i jego zbawienne działanie w walce z próchnicą.
Fluor wpływa na budowę i przemianę szkliwa, dlatego lekarze stomatolodzy używają go jako związek zapobiegający powstawania próchnicy, robiąc fluoryzację.
2019-11-30, 17:44
2019-11-29, 13:59
2019-11-29, 13:31
2019-11-29, 12:23
2019-11-29, 12:06
2019-11-19, 17:56
2019-11-19, 17:40
2019-11-19, 17:27
2019-11-19, 17:09
2019-11-01, 10:16
2019-11-01, 10:00
2019-10-22, 17:33
2019-10-15, 15:53
2019-10-15, 15:39
2019-10-15, 15:20
2019-09-30, 17:27
2019-09-30, 17:10
2019-09-30, 16:53
Na lekcjach chemii i biologii zdobywamy podstawową wiedzę na temat pierwiastków chemicznych i ich zastosowania w przyrodzie. Jednym z nich był fluor, który znajduje m.in. się w wodzie, herbatach i pokarmach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, czyli produktach codziennego użytku. Ale czy każdy z nas zdaje sobie sprawę jak poważne niebezpieczeństwo niesie ze sobą nadmiar fluoru w organizmie?
Fluor (F), odkryty został w 1886r. przez Henriego Moissana. Jest on pierwszym pierwiastkiem 17 grupy układu okresowego, nazywanej grupą fluorowców, lub halogenków. Pierwiastek jest zielonożółtym gazem, o bardzo ostrym, silnie toksycznym zapachu. W stanie gazowym tworzy cząstki dwuatomowe (F2). Temperatura topnienia osiąga -219,62°C, a wrzenia -188°C.
Fluor występuje w wodzie i pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W jedzeniu jony fluorkowe możemy znaleźć w herbacie, mące pszennej, warzywach, rybach, sałatach, orzechach, brokułach i marchewce. Niestety duże stężenie fluoru często występuje na przykład w napojach z ekstraktem z herbaty, osiąga 1,4mg/l. . Jednym z wielu źródeł fluoru jesteśmy my sami. W organizmie człowieka ilość tego pierwiastka szacuje się na ok. 3mg/kg masy ciała.
Jako że, fluor jest mikroelementem zapotrzebowanie na ten minerał jest bardzo małe.
Fluor jest dobrze przyswajalny, dlatego przy właściwym odżywianiu jego niedobór powinien występować bardzo rzadko.
Objawami i dolegliwościami jest osteoporoza, łamliwość kości u dzieci oraz próchnica zębów.
Przedawkowanie tego mikroelementu jest niebezpieczne z uwagi na jego toksyczność. Objawami długotrwałego nadmiernego spożywania pierwiastka są bóle stawów, uszkodzenie szkliwa nazębnego (liczne przebarwienia), niewydolność nerek, zaburzenia układu nerwowego, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zaburzenie pracy mięśni i wiele innych.
Fluor z innymi pierwiastkami tworzy związki nierozpuszczalne, które osadzają się w kościach, torebkach stawowych i mięśniach. Powoduje to wiele zaburzeń pracy narządów. Działa on również hamująco na oddychanie komórkowe czy syntezę hormonów. Wiele czasopism naukowych donosi, że fluor powoduje zaburzenia rozwojowe noworodków, występowanie Zespołu Downa, zmniejszenie IQ oraz przedwczesne porody. Jony fluorkowe z łatwością przenikają przez błony komórkowe, wgłębiając się w tkanki twarde i miękkie narządów. Nerki i wątroba najbardziej angażując się w detoksykację i eliminacje fluoru z organizmu są najintensywniej narażone na jego szkodliwe działanie. Minerał całkowicie zaburza gospodarkę mineralną organizmu, w tym gospodarkę poziomu wapnia czy magnezu.
autor : Weronika Gędziarska