Produkty zbożowe

Sery

Rodzaje miodów

Orzechy

Warzywa

Owoce

Dodatki do żywności

Wszystko o kiełkach

Nalewki

Zdrowie

Wszystko o kiełkach

Ten dział należy do Michała Kamyka - to on, na przykładzie swojego życia, pokazuje jak zdrowo można się odżywiać. I nie musi to być wcale trudne. Jego sposobem są kiełki - już same w sobie stanowią niezwykłe źródło najważniejszych dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, substancji chemicznych. Natomiast, odżywiane wodą z probiotykiem i selenem - staje się niezastąpioną bronią w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami (nawet rakiem).

Kim jestem?

Najprościej rzecz ujmując, moje życie do udoskonalanie otaczającego mnie świata. Jednak, aby dojść do pewnych wniosków przeszedłem długą drogą, zarówno tę zawodową jak i osobistą. W niniejszym artykule dowiesz się co skłoniło mnie do zwrócenia się w stronę zdrowego żywienia.

Przejdź do artykułu: Kim jestem?

Odkrycie kiełków

Odkrycie kiełków

Nasze odżywianie to często efekt tradycji, wieloletnich kulinarnych przyzwyczajeń naszych babć i mam. Ja także wychowałem się na takiej kuchni ale w kwiecie wieku zacząłem zastanawiać się z czego właściwie składa się nasze pożywienie. I tak właśnie odkryłem kiełki.

Przejdź do artykułu: Odkrycie kiełków

Mocne postanowienie - czas na zdrowe żywienie

Mocne postanowienie - czas na zdrowe żywienie

Moje zainteresowanie zdrowym żywieniem jest rezultatem różnych wydarzeń z przeszłości. Złożyły się na to: złe wyniki badań mojej żony, będącej w ciąży z naszym pierwszym dzieckiem oraz docierające do mnie niechlubne informacje o fatalnym składzie chemicznym polskiej żywności.

Przejdź do artykułu: Mocne postanowienie - czas na zdrowe żywienie

Ulepszam domową uprawę kiełków

Ulepszam domową uprawę kiełków

W pewnym momencie kłopoty zdrowotne dosięgły również mnie i moją rodzinę. Kiełki spożywałem już wcześniej, ale raczej okazjonalnie i jako dodatek. W obliczu choroby nowotworowej mojego taty postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce, odżywić kiełki i wpłynąć na zdrowie moich bliskich.

Przejdź do artykułu: Ulepszam domową uprawę kiełków

Moja przygoda z chlebem

Moja przygoda z chlebem

Różne pomysły, na przestrzeni lat, zrodziły się w mojej głowie. Jednym z nich było otwarcie własnej piekarni, w której mógłbym wypiekać nie tylko pyszne ale przede wszystkim zdrowe pieczywo z ekologicznych produktów. O tym jak wpadłem na ten pomysł - w poniższym artykule.

Przejdź do artykułu: Moja przygoda z chlebem

Wybieram mniej różnorodną dietę

Wybieram mniej różnorodną dietę

Obecne tendencje przekonują nas do stosowania urozmaiconej diety ale tak na prawdę liczy się to, co dany produkt spożywczy zawiera w swoim składzie. Jeśli, bowiem, będziemy jedli "wszystko" ale bez zawartości odpowiednich substancji odżywczych to tak jakbyśmy nic nie jedli. Dużo nie zawsze znaczy lepiej.

Przejdź do artykułu: Wybieram mniej różnorodną dietę

Zmniejszam ilość białka w diecie

Zmniejszam ilość białka w diecie

Czy wiecie, że białko zwierzęce nie jest potrzebne dorosłemu człowiekowi w aż tak dużej ilości, w jakiej spożywany go w czasach obecnych? Wyjaśniam skąd o tym wiem i jakie są zalety zmniejszenia ilości białka w naszej codziennej diecie.

Przejdź do artykułu: Zmniejszam ilość białka w diecie

Oczyszczam swój organizm kaszą jaglaną

Oczyszczam swój organizm kaszą jaglaną

Dlaczego akurat kaszą jaglaną? Jakie jej właściwości sprawiają, że jest idealnym produktem, dzięki któremu możemy oczyścić nasz organizm? I co do tego ma medycyna behawioralna? Tłumaczę i wyjaśniam na własnym przykładzie.

Przejdź do artykułu: Oczyszczam swój organizm kaszą jaglaną

Nie tylko zdrowe jedzenie

Nie tylko zdrowe jedzenie

Zdrowe pożywienie to, według mnie, podstawa. Ale na ogólną kondycję całego naszego organizmu (a w konsekwencji samopoczucia i zadowolenia z życia) wpływ na wiele innych czynników. O niektórych z nich, np. relacjach międzyludzkich opowiadam w niniejszym artykule.

Przejdź do artykułu: Nie tylko zdrowe jedzenie

Moje podejście do żywności masowej

Moje podejście do żywności masowej

Czy zdajecie sobie sprawę z tego, w jak beznadziejnej kondycji znajduje się obecnie nasz rodzimy przemysł spożywczy? I jaką rolę w naszym "odżywianiu" pełni przemysł farmaceutyczny i chemiczny? Wszystko kręci się wokół jednego czynnika. Przeczytajcie jakiego.

Przejdź do artykułu: Moje podejście do żywności masowej

Propaguję wiedzę o zdrowym żywieniu

Propaguję wiedzę o zdrowym żywieniu

Większość z nas, robiąc zakupy, sięga po reklamowane produkty - sprawdzone, zdrowe, pewne. Ale kolorowe gazetki z hipermarketów tylko mydlą nam oczy. Piękne opakowanie i ceniony aktor w reklamie to za mało, abyśmy mogli to jedzenie nazwać zdrowym.

Przejdź do artykułu: Propaguję wiedzę o zdrowym żywieniu

Moje zainteresowania selenem

Moje zainteresowania selenem

Zdrowe odżywianie w moim wydaniu to nie wygłaszanie pięknych teorii i pisanie o nich artykułów ale konkretne przedsięwzięcia, które wdrażam do swojego życia; to działania u podstaw, dzięki którym wzbogacam swoja dietę m.in. w tak bardzo potrzebny nam selen.

Przejdź do artykułu: Moje zainteresowania selenem

Przeciwdziałam dietą ryzyku chorób

Przeciwdziałam dietą ryzyku chorób

Znajduję się w grupie ryzyka, jeśli chodzi o chorobę nowotworową, nie zamierzam jednak czekać biernie na rozwój wydarzeń. Na działania przeciw chorobom składa się kilka czynników - staram się dbać o każdy z nich ale to dieta jest spośród nich najważniejsza.

Przejdź do artykułu: Przeciwdziałam dietą ryzyku chorób

Robić coś dla innych

Robić coś dla innych

Wiele osób, szczególnie tych młodych, gubi sens życia zatracając się w pogoni za prozaicznymi celami, które finalnie nie dają szczęścia ani spełnienia. Ja już przeszedłem tę drogę i swoimi doświadczeniami i przemyśleniami chciałbym podzielić się z Tobą.

Przejdź do artykułu: Robić coś dla innych

Dlaczego tak bardzo zaangażowałem się w temat zdrowego odżywiania?

Dlaczego tak bardzo zaangażowałem się w temat zdrowego odżywiania?

Spójrz tylko na te zdjęcia a odpowiedź nasunie się sama. Jest właściwie bardzo prosta - ponieważ chcę dożyć w zdrowiu "setki" i tego samego chcę dla moich najbliższych.

Przejdź do artykułu: Dlaczego tak bardzo zaangażowałem się w temat zdrowego odżywiania?

Lista moich filmów na temat hodowania kiełków, probiotyków i selenu

W niniejszym dziale znajdziecie moje autorskie (amatorskie :) ) filmy, na których będę chciał pokazać Wam moją drogę w kierunku zdrowego życia.

Przejdź do artykułu: Lista moich filmów na temat hodowania kiełków, probiotyków i selenu

Więcej o kiełkach

Więcej o kiełkach

Każdy z nas kiełki zna, niektórzy regularnie kupują je w sklepie, inni prowadzą własną działalność w celu wyhodowania swoich własnych, pewnych pod względem czystości kiełków. Jeśli należysz do tych pierwszych lub drugich ale pragniesz zająć się hodowlą poniższe artykuły wyjaśnią wiele kwestii z nią związanych. Zanim więc zabierzesz się za zakup niezbędnych do hodowli akcesoriów będziesz już o kiełkach wiedział odpowiednio dużo. A dla tych, którzy nie są jeszcze zdecydowani - artykuł "Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki".

Przejdź do artykułu: Więcej o kiełkach

Kiełkowanie - Jak zacząć?

Kiełkowanie - Jak zacząć?Odpowiednie przygotowanie to już połowa sukcesu (jeśli nie więcej). Ekologiczne ziarna, dobra woda, kiełkownica i odżywka, aby kiełki były jeszcze lepiej przyswajalne - to wszystko, czego potrzebujesz. Następnie trochę czasu, aby dojść do wprawy w podlewaniu i sukces gwarantowany. Pamiętaj, że do hodowli nie potrzebujesz ziemi, ciągłej opieki i dużo miejsca. Uwierz mi na słowo, kilka chwil dziennie spędzonych na hodowli są warte tych małych, pysznych i przede wszystkim zdrowych roślinek.

Przejdź do artykułu: Kiełkowanie - Jak zacząć?

Właściwości kiełków

Właściwości kiełkówSkarbnica wiedzy o kiełkach - o rodzajach, o ich przyswajalności, zastosowaniu w kuchni, o wytwarzanym przez nie chlorofilu, sulforafanie w kiełkach brokułów, zaletach i braku wad. Przekonaj się, jak wiele dobrego niosą ze sobą te malutkie roślinki. Szkoda, że - pomimo wielu publikacji na ten temat - spożywanie kiełków jest wciąż tak mało popularne. Dlatego też przekazuje Wam wiedzę na ich temat i zachęcam do jak najszybszego rozpoczęcia domowej hodowli - tym bardziej teraz, w ziemie, gdy brakuje w naszej diecie wielu ważnych substancji odżywczych czy witamin.

Przejdź do artykułu: Właściwości kiełków

Właściwości selenu

Właściwości selenuSelen to zapomniany i niedoceniany pierwiastek. Brakuje go w naszym pożywieniu a to przekłada się na większą zapadalność na choroby cywilizacyjne. I nie jest to bynajmniej mój wymysł. Wiele badań wskazuje na to, że gleba w wielu rejonach naszego kraju jest po prostu wyjałowiona i plony, które na niej rosną nie niosą ze sobą praktycznie żadnych wartości odżywczych. Rozwiązanie jest zatem proste - należy samemu wprowadzić selen do codziennej diety. A najlepszym do tego nośnikiem są właśnie kiełki.

Przejdź do artykułu: Właściwości selenu