Nowości z serwisu

Zastosowanie roślin w kuchni i medycynie znane jest ludzkości od tysiącleci. Dziś, być może, wiedza „zwykłego Kowalskiego” na temat poszczególnych ziół jest jest mniejsza niż naszych babć czy dziadków. Z drugiej strony jednak naukowcy coraz lepiej rozumieją leczniczą naturę roślin. Chociażby z tego powodu warto więc dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat.

Lippia trójlistna znana jest również, jako werbena cytrynowa, co z języka łacińskiego oznacza „liściastą gałąź”. To popularna przyprawa, która znana jest w całej Europie i dodaje się ją do herbat, napojów owocowych oraz deserów. Jednak jej zastosowanie w kuchni nie jest bardzo duże. Dzięki niej można odświeżyć smak zimnych dań, gdyż ma niepowtarzalny aromat, a dawniej stosowano ją, jako perfumy. Jest to roślina słabo znana w Polsce. Poza tym ma wiele właściwości leczniczych, z których warto skorzystać.

Artemisia dracunculus – bo tak brzmi łacińska nazwa bylicy estragon, bywa również nazywana po porstu estragonem, bylicą dragankiem, bylicą głupich, stragonem, dragonem, ślimakowcem octowym, toruniem. Należy do rodziny astrowatych.

Kiedy w Polsce kończy się sezon na owoce sezonowe, takie jak: maliny, truskawki, wiśnie czy agrest, to sięgamy po mandarynki, pomarańcze i grejpfruty, które mogą być niebezpieczne, przeważnie dla dzieci, ponieważ zawierają groźne alergeny. Owoce cytrusowe mają także sporo pestycydów, bo przecież muszą szybko urosnąć czy też przetrwać podróż do Polski. Oczywiście cytrusy są smaczne, ale osobom z alergią mogą poważnie zaszkodzić. Dlatego warto sprawdzić, czy nasze dziecko nie ma czasami uczulenia na te owoce.

Nalewki to szlachetne alkohole mocno związane z polską historią i kulturą. Skąd się wzięły, co je wyróżnia na tle innych alkoholi, jak je pić i przygotowywać. Zapraszamy do czytania.

Limonen to organiczny związek chemiczny, który jest substancją zapachową dodawaną nie tylko do produktów spożywczych. Jest to substancja, która może wywoływać alergie, dlatego warto sprawdzać, czy w produkcie, który kupujesz w sklepie spożywczym, ma w swoim składzie limonen.

Anetol to aromat pachnący anyżem. Dzięki jego zastosowaniu anyżowy zapach można znaleźć m.in. w słodyczach i kosmetykach. Pozyskiwany jest z olejków eterycznych (najczęściej anyżu lub kopru) metodą wymrażania. Jest krystaliczną substancją mającą postać płatków.

Jej liście można dodawać do sałatek, korzeń – stosować jako zamiennik ziemniaków, zaś kwiaty smażyć. Niezależnie od formy, możemy być pewni, że cykoria podróżnik będzie zdrowym składnikiem naszych potraw.

Imbir należy do najstarszych i najbardziej znanych roślin leczniczych i przyprawowych. Szczególne znaczenie ma w tradycyjnych systemach leczniczych Dalekiego Wschodu. Wiele z jego właściwości zostało potwierdzonych naukowo.

Śliwki węgierki to pyszne i aromatyczne owoce, które mają wiele cennych właściwości, a do tego doskonale nadają się na przetwory. Z tych śliwek można przygotować powidła i dżemy, idealnie nadają się do deserów, a z suszonych śliwek można zrobić pyszny schab nadziewany śliwkami. A Ty, w jakiej wersji najbardziej lubisz śliwki – jedzone prosto z drzewa, w formie powideł, a może suszone?

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce, które przede wszystkim są jedzone jesienno-zimową porą. Jednak sięgając po nie, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, że są smaczną przekąską, ale również mają korzystny wpływ na Twoje zdrowie, np. są naturalnym przeciwutleniaczem czy też wzmacniają układ odpornościowy. Poza tym wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, przemyśle spożywczym czy perfumeryjnym. Wiele kobiet kocha perfumy o owocowych zapachach. Mandarynki można jeść na różne sposoby, np. świeże, w postaci dżemów czy kompotów.

Dwutlenek siarki, czyli E 220 to gazowy związek nieorganiczny, który znany jest z tego, że stosuje się go do produkcji win. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze. Stosowany jest, np. do produkcji suszonych owoców, takich jak morele. Poza tym dwutlenek siarki może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka i w związku z tym może powodować uczulenie i dlatego należy unikać go, np. w ciąży. Chcesz wiedzieć, w jakich produktach można jeszcze znaleźć dwutlenek siarki?

Czy próbowałeś batatów, czyli słodkich ziemniaków? Są po prostu przepyszne, a szczególnie te pieczone z ulubionym dipem. Bataty cenione są szczególnie w kuchni za ich wyjątkowy i unikalny smak, ale również mają wysokie wartości odżywcze. Zawierają, np. substancje, które mają działanie antyoksydacyjne, a dzięki temu hamują procesy starzenia się skóry, ale też zapobiegają różnym chorobom, a szczególnie nowotworom. Dlatego warto włączyć je do swojej diety już dziś, gdyż można je przygotować nie tylko w formie pieczonej z dipem, ale również, jako lekkie przekąski czy wytrawne dania i desery.

Jeśli chodzi o brzozę brodawkowatą, większość z nas pewnie słyszała o soku, który pozyskujemy z tego drzewa. Czy wiemy jednak, co można zrobić z jej podkorza? Albo jak wpływa na nas przysłowiowa „łyżka dziegciu” pozyskanego z tego drzewa?

Woda amoniakalna, czasem nazywana wodorotlenkiem amonu, w przemyśle spożywczym pełni funkcję dodatku do żywności E527. Substancja ta ma również wiele zastosowań poza tym sektorem.

Czarna porzeczka - bomba witaminowa ukryta w malutkim owocuCzarna porzeczka ma wyrazisty i charakterystyczny smak, a do tego zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chociaż dostępna jest tylko latem, można ją również mieć w postaci soków, kompotów, herbatki, nalewki czy dżemów. Dzisiaj jest trochę zapomniana i rzadziej spożywana niż inne owoce, dlatego warto sobie o niej przypomnieć, aby już dziś zagościła w Twojej kuchni i diecie. W związku z tym warto mieć chociaż jeden krzak czarnej porzeczki w swoim przydomowym ogrodzie.

Mentol to organiczny związek, który naturalnie występuje w roślinach, takich jak: mięta pieprzowa, mięta polna czy mięta zielona. Po raz pierwszy wyizolował go Hieronim David Gaubius w 1771 roku, a był to niemiecki fizyk i chemik. Zainteresowałam się mentolem, ponieważ uwielbiam lody miętowe z kawałkami czekolady i w związku z tym chciałam sprawdzić, jakie właściwości ma mentol i gdzie znalazł zastosowanie. Ma piękny i orzeźwiający zapach, a do tego doskonale sprawdza się nie tylko w przemyśle spożywczym.

Kwas sorbowy jest związkiem organicznym, który stosuje się w różnych produktach, a także w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, a dodawany jest, np. do serów czy pieczywa. Jego zadaniem jest utrzymywanie wilgoci w produktach. Naukowcy podają, że jest on bezpieczny dla zdrowia. Jednak może powodować alergię, ale nie stwierdzono, że kwas sorbowy jest alergenem pokarmowym. Jaka jest więc prawda na jego temat?

Z liści babki zwyczajnej można przygotować tartę, dodać ich do surówki albo ususzyć i przyrządzić leczniczy wywar. Lista zastosowań tej rośliny jest szeroka.

Borówka brusznica - „siostra” borówki czernicyChoć nie jest tak popularna jak borówka czernica, jej walory smakowe, a także zastosowanie w lecznictwie są nie mniejsze. Mowa o borówce brusznicy – niewielkiej krzewince o czerwonych jagodach.

Wanilina - „niezdrowa” aromatyczna substancja w cukrze wanilinowym, który dodajemy do ciastPraktycznie każdy z nas mówi cukier waniliowy, a tak naprawdę to kupujemy cukier wanilinowy. Na opakowaniu tego produktu jest wyraźnie napisanie „cukier wanilinowy”, ale to nam nie przeszkadza, bo przecież świąteczne ciasto pięknie pchnie wanilią. Czym tak naprawdę jest wanilina, która znajduje się w tym cukrze? Czy może nam zaszkodzić i dlaczego tak chętnie jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym? Wanilia a wanilina – różni je tylko jedna litera, a jest to, jak się okazuje, naprawdę wiele.

Kwas winowy - dodatek do żywności E334Po raz pierwszy pozyskano go z tzw. winnego kamienia, czyli kwaśnego winianu potasu, który osadza się w kadziach i beczkach po fermentacji wina. Od tamtej pory znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym.

Miedź - pomocnik w tworzeniu czerwonych krwinekCiało człowieka jest źródłem badań od wieków. Im większy postęp techniczny, tym większe pole działania dla naukowców zajmujących się wpływem poszczególnych pierwiastków na nasze zdrowie. Mimo, że w naszym ciele znajdziemy śladowe ilości miedzi, badacze jednoznacznie stwierdzili, że człowiek nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez tego pierwiastka. Za co odpowiada miedź? Ile jej potrzebujemy i z czego najłatwiej ją czerpać? Na te pytania odnajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.

Grejpfrut – krzyżówka pomelo i pomarańczyOdmiany grejpfrutów oferują taką rozmaitość, że zarówno miłośnicy słodyczy jak i mniej typowych dla owoców smaków znajdą dla siebie coś odpowiedniego. Ze względu na skład chemiczny i wartości odżywcze owoce te warto wkomponować w swój codzienny jadłospis. Co daje nam ich spożycie? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

W niewielkich ilościach jest nieszkodliwy. W nadmiarze – może powodować utratę wapnia w kościach. Dlatego do produktów zawierających kwas fosforowy(V) należy podchodzić z rozsądkiem.

główna slider best

Zastosowanie ziół w medycynie: historia i współczesnośćGdyby nie rośliny lecznicze, nie mielibyśmy wielu substancji stosownych powszechnie we współczesnej medycynie. Ta wiedza sprawia, że ziołolecznictwo i nowoczesna nauka coraz częściej łączą siły w walce z wieloma chorobami. Nie wolno też zapominać o zastosowaniu ziół w kuchnii i kosmetologii.

czytaj

Pieczywo jako podstawa żywieniaStanowi podstawę żywienia ludności na całej ziemi. Obecny we wszystkich krajach, co prawda pod wszelaką postacią, ale jest nieodzownym i niezastąpionym wytworem kuchni świata. Dowiedz się więcej o pieczywie.

czytaj

O soli w kuchni

O soli w kuchniTo, jak ważna jest sól w codziennej diecie, odkryto już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Tajemnicą jednak pozostaje, jak ostatecznie dowiedziano się o potrzebie jej spożywania. Udomowienie dzikich owiec, kóz, żubrów, świń i bawołów sprawiło, że dieta człowieka, do tej pory opierająca się na zbożach i warzywach, wzbogaciła się o mięso zwierząt. Umiejętność ich hodowli sprawiła, że zdobycie soli stało się życiową koniecznością. I tu właśnie, już kilka tysięcy lat temu, rozpoczyna się kulinarna historia soli, niezwykle długa, pasjonująca i obfitująca w zaskakujące pomysły.

czytaj

Sól – najcenniejszy minerał nie tylko w kuchniNiezastąpiona, niezbędna do życia, istniejąca od tysięcy lat. Ma działanie lecznicze i występuje w wielu odmianach. Mówimy, że bieda w domu, kiedy jej nie ma, witamy bliskich chlebem i solą, jemy z przyjacielem „beczkę soli” i słono płacimy za drogie towary…

czytaj

Witaminy – podział i rola w życiu człowiekaJako dzieci słyszymy: „zjedz fasolkę, to same witaminy”. Od maleńkości wzrasta w nas przekonanie, że jeżeli nie będziemy spożywać witamin, nie będziemy też zdrowi. Czy więc zdrowie równa się witaminy? Po części tak, ale związki te, choć niezbędne, są tylko jednym z wielu czynników pomagających nam utrzymać organizm i jego funkcje w dobrym stanie. Za co w szczególności odpowiadają interesujące nas witaminy, dowiesz się poniżej. 

czytaj

Pistacje – orzechy szczęściaOto mój orzechowy faworyt. Pistacji nie potrafię sobie odmówić, to jedna z tych zdrowych przekąsek, którą je się nie tylko z powinności (bo zdrowo) ale przede wszystkim dla samej przyjemności jedzenia. Jeszcze ten uroczy zielony kolor. Łatwość wyjmowania z delikatnie rozwartej skorupki. Świetne jako dodatek do potraw słodkich i wytrawnych. Oprócz ceny, właściwie same zalety.

czytaj

Dodatki do żywności - barwniki, wiadomości ogólneRozporządzenie Komisji (UE) z dnia 11 listopada 20011 roku dopuszcza do użycia 40 różnych barwników. Zapoznaj się z ich rodzajami, podziałem i funkcjami, jakie pełnią w żywności.

czytaj

Miód malinowy – jeden z najlepszych, niestety rzadkiPolska maliną stoi. Nasz kraj jest czołowym producentem tych owoców na świecie już od dobrych kilku lat. Mamy dobre warunki upraw i wiadomo, że w porównaniu do większości krajów europejskich jesteśmy super czystym ekologicznie państwem (jednak i bieda ma swoje plusy) – daje to pyszny owoc, chętnie kupowany przez inne kraje. Skoro jesteśmy kontynentalnym malinowym zagłębiem, jak to możliwe, że miodu z kwiatów malin mamy tak mało? Przeczytajcie.

czytaj

Apiterapia - leczenie produktami pszczelarskimiChyba każdy wie, że miód posiada fantastyczne właściwości o działaniu zarówno leczniczym jak i profilaktycznym. Nie każdy jednak wie, że właściwie wszystkie produkty pszczelarskie to jedna wielka skarbnica zdrowia.

czytaj