Nowości z serwisu

Dwutlenek siarki, czyli E 220 to gazowy związek nieorganiczny, który znany jest z tego, że stosuje się go do produkcji win. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze. Stosowany jest, np. do produkcji suszonych owoców, takich jak morele. Poza tym dwutlenek siarki może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka i w związku z tym może powodować uczulenie i dlatego należy unikać go, np. w ciąży. Chcesz wiedzieć, w jakich produktach można jeszcze znaleźć dwutlenek siarki?

Czy próbowałeś batatów, czyli słodkich ziemniaków? Są po prostu przepyszne, a szczególnie te pieczone z ulubionym dipem. Bataty cenione są szczególnie w kuchni za ich wyjątkowy i unikalny smak, ale również mają wysokie wartości odżywcze. Zawierają, np. substancje, które mają działanie antyoksydacyjne, a dzięki temu hamują procesy starzenia się skóry, ale też zapobiegają różnym chorobom, a szczególnie nowotworom. Dlatego warto włączyć je do swojej diety już dziś, gdyż można je przygotować nie tylko w formie pieczonej z dipem, ale również, jako lekkie przekąski czy wytrawne dania i desery.

Jeśli chodzi o brzozę brodawkowatą, większość z nas pewnie słyszała o soku, który pozyskujemy z tego drzewa. Czy wiemy jednak, co można zrobić z jej podkorza? Albo jak wpływa na nas przysłowiowa „łyżka dziegciu” pozyskanego z tego drzewa?

Woda amoniakalna, czasem nazywana wodorotlenkiem amonu, w przemyśle spożywczym pełni funkcję dodatku do żywności E527. Substancja ta ma również wiele zastosowań poza tym sektorem.

Czarna porzeczka - bomba witaminowa ukryta w malutkim owocuCzarna porzeczka ma wyrazisty i charakterystyczny smak, a do tego zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chociaż dostępna jest tylko latem, można ją również mieć w postaci soków, kompotów, herbatki, nalewki czy dżemów. Dzisiaj jest trochę zapomniana i rzadziej spożywana niż inne owoce, dlatego warto sobie o niej przypomnieć, aby już dziś zagościła w Twojej kuchni i diecie. W związku z tym warto mieć chociaż jeden krzak czarnej porzeczki w swoim przydomowym ogrodzie.

Mentol to organiczny związek, który naturalnie występuje w roślinach, takich jak: mięta pieprzowa, mięta polna czy mięta zielona. Po raz pierwszy wyizolował go Hieronim David Gaubius w 1771 roku, a był to niemiecki fizyk i chemik. Zainteresowałam się mentolem, ponieważ uwielbiam lody miętowe z kawałkami czekolady i w związku z tym chciałam sprawdzić, jakie właściwości ma mentol i gdzie znalazł zastosowanie. Ma piękny i orzeźwiający zapach, a do tego doskonale sprawdza się nie tylko w przemyśle spożywczym.

Kwas sorbowy jest związkiem organicznym, który stosuje się w różnych produktach, a także w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, a dodawany jest, np. do serów czy pieczywa. Jego zadaniem jest utrzymywanie wilgoci w produktach. Naukowcy podają, że jest on bezpieczny dla zdrowia. Jednak może powodować alergię, ale nie stwierdzono, że kwas sorbowy jest alergenem pokarmowym. Jaka jest więc prawda na jego temat?

Z liści babki zwyczajnej można przygotować tartę, dodać ich do surówki albo ususzyć i przyrządzić leczniczy wywar. Lista zastosowań tej rośliny jest szeroka.

Borówka brusznica - „siostra” borówki czernicyChoć nie jest tak popularna jak borówka czernica, jej walory smakowe, a także zastosowanie w lecznictwie są nie mniejsze. Mowa o borówce brusznicy – niewielkiej krzewince o czerwonych jagodach.

Wanilina - „niezdrowa” aromatyczna substancja w cukrze wanilinowym, który dodajemy do ciastPraktycznie każdy z nas mówi cukier waniliowy, a tak naprawdę to kupujemy cukier wanilinowy. Na opakowaniu tego produktu jest wyraźnie napisanie „cukier wanilinowy”, ale to nam nie przeszkadza, bo przecież świąteczne ciasto pięknie pchnie wanilią. Czym tak naprawdę jest wanilina, która znajduje się w tym cukrze? Czy może nam zaszkodzić i dlaczego tak chętnie jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym? Wanilia a wanilina – różni je tylko jedna litera, a jest to, jak się okazuje, naprawdę wiele.

Kwas winowy - dodatek do żywności E334Po raz pierwszy pozyskano go z tzw. winnego kamienia, czyli kwaśnego winianu potasu, który osadza się w kadziach i beczkach po fermentacji wina. Od tamtej pory znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym.

Miedź - pomocnik w tworzeniu czerwonych krwinekCiało człowieka jest źródłem badań od wieków. Im większy postęp techniczny, tym większe pole działania dla naukowców zajmujących się wpływem poszczególnych pierwiastków na nasze zdrowie. Mimo, że w naszym ciele znajdziemy śladowe ilości miedzi, badacze jednoznacznie stwierdzili, że człowiek nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez tego pierwiastka. Za co odpowiada miedź? Ile jej potrzebujemy i z czego najłatwiej ją czerpać? Na te pytania odnajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.

Grejpfrut – krzyżówka pomelo i pomarańczyOdmiany grejpfrutów oferują taką rozmaitość, że zarówno miłośnicy słodyczy jak i mniej typowych dla owoców smaków znajdą dla siebie coś odpowiedniego. Ze względu na skład chemiczny i wartości odżywcze owoce te warto wkomponować w swój codzienny jadłospis. Co daje nam ich spożycie? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

W niewielkich ilościach jest nieszkodliwy. W nadmiarze – może powodować utratę wapnia w kościach. Dlatego do produktów zawierających kwas fosforowy(V) należy podchodzić z rozsądkiem.

Chaber bławatek to bardzo popularna roślina, którą można spotkać w całej Polsce. Przeważnie rośnie w zbożach oraz roślinach okopowych i w większości przypadków traktowana jest, jako chwast. Jednak niepotrzebnie. Chaber bławatek ma również lecznicze właściwości, a do tego znalazł szerokie zastosowanie. Koniecznie sprawdź, jakie!

Kwas adypinowy to jeden z kwasów stosowanych jako dodatek do żywności. W porównaniu z innymi substancjami występującymi w tej roli cechuje się on najmniejszą kwasowością.

Z awokado mamy głównie skojarzenia takie, że ten tłusty owoc zapewni nam tylko dodatkową dawkę kalorii i że przez niego przytyjemy, jeżeli będzie jedzony regularnie. Okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna, a ten tłusty owoc pomaga też schudnąć. Koniecznie sprawdź, jak to jest możliwe! Poza tym zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.

Jarzębina czerwona lubiana jest przez dzieci, ponieważ można z niej zrobić piękne korale. Jednak jarzębinę czerwoną powinny także docenić osoby dorosłe ze względu na jej cenne właściwości. Rośnie w całej Europie i bardzo często jest ozdobą parków. Co można zrobić z jarzębiny, poza wcześniej wspomnianymi koralami, i jakie znalazła zastosowanie?

Ze względu na swoje szerokie zastosowanie kwas siarkowy powstały z siarki sześciowartościowej bywa nazywany „krwią przemysłu chemicznego”. Kwas ten bywa również stosowany w przemyśle spożywczym.

Kwas bursztynowy występuje naturalnie w przyrodzie w większości warzyw i owoców oraz w bursztynie. Używa się go w kosmetologii, przemyśle chemicznym, jako dodatku do żywności oraz...jednego z głównych składników suplementów diety na kaca.

Babka lancetowata posiada wiele cech leczniczych. Jej wywar można stosować przy dolegliwościach układu pokarmowego, używać do okładów na powieki, stosować jako tonik. Roślina ta świetnie sprawdza się również w kuchni.

Czy znasz jagody acai? Pochodzą one z terenów Puszczy Amazońskiej, gdzie rosną w trudnych warunkach tropikalnego klimatu, a do tego są źródłem cennych dla zdrowia człowieka substancji odżywczych. Jednak sławę zyskały dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu, ale też warto poznać ich inne właściwości. Chociaż stosowane są od setek lat, to ich właściwości zdrowotne zostały dopiero niedawno potwierdzone licznymi badaniami. Gdzie zatem można kupić jagody acai i pod jaką postacią są dostępne?

Chlorek sodu występuje w wielu produktach, a jego nadmierne spożycie może prowadzić do wielu poważnych chorób. Jest on również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Koniecznie sprawdź, dlaczego! Jednak jego duże ilości są niezdrowe i dlatego warto ograniczać spożywanie soli i wszystkich tych produktów, które zawierają jej nadmierne ilości. Jak wygląda Twoja dieta? Stosujesz dużo soli, a czy może starasz się ją ograniczać?

Fiołek trójbarwny, który znany jest również, jako bratek, nie powinien stanowić tylko pięknej ozdoby naszych ogródków, ponieważ ten kwiatek zawiera również liczne właściwości lecznicze. Do tego można jeść jego płatki. Czy próbowaliście ich kiedyś? Jak smakują? Bratek to znana od dawna roślina lecznicza, która pomaga na różne dolegliwości, np. oczyszcza organizm, ale też znany jest z tego, że można go stosować na trądzik, a nawet wspomaga odchudzanie. Koniecznie poznaj zalety jego stosowania i już dziś przygotuj, np. sałatkę z jego dodatkiem.

Barszcz zwyczajny - nieodłączny element dawnej kuchniWspółcześnie o barszczu pospolitym słyszmy rzadziej niż o jego silnie trującym kuzynie – barszczu Sosnowskiego. A szkoda, ponieważ w roślina ta posiada sporo zastosowań w kuchni, posiada również właściwości lecznicze.

główna slider best

Zastosowanie ziół w medycynie: historia i współczesnośćGdyby nie rośliny lecznicze, nie mielibyśmy wielu substancji stosownych powszechnie we współczesnej medycynie. Ta wiedza sprawia, że ziołolecznictwo i nowoczesna nauka coraz częściej łączą siły w walce z wieloma chorobami. Nie wolno też zapominać o zastosowaniu ziół w kuchnii i kosmetologii.

czytaj

Pieczywo jako podstawa żywieniaStanowi podstawę żywienia ludności na całej ziemi. Obecny we wszystkich krajach, co prawda pod wszelaką postacią, ale jest nieodzownym i niezastąpionym wytworem kuchni świata. Dowiedz się więcej o pieczywie.

czytaj

O soli w kuchni

O soli w kuchniTo, jak ważna jest sól w codziennej diecie, odkryto już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Tajemnicą jednak pozostaje, jak ostatecznie dowiedziano się o potrzebie jej spożywania. Udomowienie dzikich owiec, kóz, żubrów, świń i bawołów sprawiło, że dieta człowieka, do tej pory opierająca się na zbożach i warzywach, wzbogaciła się o mięso zwierząt. Umiejętność ich hodowli sprawiła, że zdobycie soli stało się życiową koniecznością. I tu właśnie, już kilka tysięcy lat temu, rozpoczyna się kulinarna historia soli, niezwykle długa, pasjonująca i obfitująca w zaskakujące pomysły.

czytaj

Sól – najcenniejszy minerał nie tylko w kuchniNiezastąpiona, niezbędna do życia, istniejąca od tysięcy lat. Ma działanie lecznicze i występuje w wielu odmianach. Mówimy, że bieda w domu, kiedy jej nie ma, witamy bliskich chlebem i solą, jemy z przyjacielem „beczkę soli” i słono płacimy za drogie towary…

czytaj

Witaminy – podział i rola w życiu człowiekaJako dzieci słyszymy: „zjedz fasolkę, to same witaminy”. Od maleńkości wzrasta w nas przekonanie, że jeżeli nie będziemy spożywać witamin, nie będziemy też zdrowi. Czy więc zdrowie równa się witaminy? Po części tak, ale związki te, choć niezbędne, są tylko jednym z wielu czynników pomagających nam utrzymać organizm i jego funkcje w dobrym stanie. Za co w szczególności odpowiadają interesujące nas witaminy, dowiesz się poniżej. 

czytaj

Pistacje – orzechy szczęściaOto mój orzechowy faworyt. Pistacji nie potrafię sobie odmówić, to jedna z tych zdrowych przekąsek, którą je się nie tylko z powinności (bo zdrowo) ale przede wszystkim dla samej przyjemności jedzenia. Jeszcze ten uroczy zielony kolor. Łatwość wyjmowania z delikatnie rozwartej skorupki. Świetne jako dodatek do potraw słodkich i wytrawnych. Oprócz ceny, właściwie same zalety.

czytaj

Dodatki do żywności - barwniki, wiadomości ogólneRozporządzenie Komisji (UE) z dnia 11 listopada 20011 roku dopuszcza do użycia 40 różnych barwników. Zapoznaj się z ich rodzajami, podziałem i funkcjami, jakie pełnią w żywności.

czytaj

Miód malinowy – jeden z najlepszych, niestety rzadkiPolska maliną stoi. Nasz kraj jest czołowym producentem tych owoców na świecie już od dobrych kilku lat. Mamy dobre warunki upraw i wiadomo, że w porównaniu do większości krajów europejskich jesteśmy super czystym ekologicznie państwem (jednak i bieda ma swoje plusy) – daje to pyszny owoc, chętnie kupowany przez inne kraje. Skoro jesteśmy kontynentalnym malinowym zagłębiem, jak to możliwe, że miodu z kwiatów malin mamy tak mało? Przeczytajcie.

czytaj

Apiterapia - leczenie produktami pszczelarskimiChyba każdy wie, że miód posiada fantastyczne właściwości o działaniu zarówno leczniczym jak i profilaktycznym. Nie każdy jednak wie, że właściwie wszystkie produkty pszczelarskie to jedna wielka skarbnica zdrowia.

czytaj