KamykNaZdrowie.pl - Najnowsze wydarzenia, pomysły, spotkania, konferencje
Szukam sposobu, aby zdrowiej żyć. Jaglany detoks, kiełki pełne minerałów, selen w codziennej diecie to tylko niektóre z moich pomysłów.
2019-11-30, 17:44
Zastosowanie roślin w kuchni i medycynie znane jest ludzkości od tysiącleci. Dziś, być może, wiedza „zwykłego Kowalskiego” na temat poszczególnych ziół jest jest mniejsza niż naszych babć czy dziadków. Z drugiej strony jednak naukowcy coraz lepiej rozumieją leczniczą naturę roślin. Chociażby z tego powodu warto więc dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat.
2019-11-30, 16:52
Lippia trójlistna znana jest również, jako werbena cytrynowa, co z języka łacińskiego oznacza „liściastą gałąź”. To popularna przyprawa, która znana jest w całej Europie i dodaje się ją do herbat, napojów owocowych oraz deserów. Jednak jej zastosowanie w kuchni nie jest bardzo duże. Dzięki niej można odświeżyć smak zimnych dań, gdyż ma niepowtarzalny aromat, a dawniej stosowano ją, jako perfumy. Jest to roślina słabo znana w Polsce. Poza tym ma wiele właściwości leczniczych, z których warto skorzystać.
2019-11-29, 13:59
Kiedy w Polsce kończy się sezon na owoce sezonowe, takie jak: maliny, truskawki, wiśnie czy agrest, to sięgamy po mandarynki, pomarańcze i grejpfruty, które mogą być niebezpieczne, przeważnie dla dzieci, ponieważ zawierają groźne alergeny. Owoce cytrusowe mają także sporo pestycydów, bo przecież muszą szybko urosnąć czy też przetrwać podróż do Polski. Oczywiście cytrusy są smaczne, ale osobom z alergią mogą poważnie zaszkodzić. Dlatego warto sprawdzić, czy nasze dziecko nie ma czasami uczulenia na te owoce.
2019-11-29, 13:31
2019-11-29, 12:23
2019-11-29, 12:06
2019-11-19, 17:56
2019-11-19, 17:40
2019-11-19, 17:27
Śliwki węgierki to pyszne i aromatyczne owoce, które mają wiele cennych właściwości, a do tego doskonale nadają się na przetwory. Z tych śliwek można przygotować powidła i dżemy, idealnie nadają się do deserów, a z suszonych śliwek można zrobić pyszny schab nadziewany śliwkami. A Ty, w jakiej wersji najbardziej lubisz śliwki – jedzone prosto z drzewa, w formie powideł, a może suszone?
2019-11-19, 17:09
Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce, które przede wszystkim są jedzone jesienno-zimową porą. Jednak sięgając po nie, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, że są smaczną przekąską, ale również mają korzystny wpływ na Twoje zdrowie, np. są naturalnym przeciwutleniaczem czy też wzmacniają układ odpornościowy. Poza tym wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, przemyśle spożywczym czy perfumeryjnym. Wiele kobiet kocha perfumy o owocowych zapachach. Mandarynki można jeść na różne sposoby, np. świeże, w postaci dżemów czy kompotów.
2019-11-01, 11:27
Dwutlenek siarki, czyli E 220 to gazowy związek nieorganiczny, który znany jest z tego, że stosuje się go do produkcji win. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze. Stosowany jest, np. do produkcji suszonych owoców, takich jak morele. Poza tym dwutlenek siarki może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka i w związku z tym może powodować uczulenie i dlatego należy unikać go, np. w ciąży. Chcesz wiedzieć, w jakich produktach można jeszcze znaleźć dwutlenek siarki?
2019-11-01, 11:03
Czy próbowałeś batatów, czyli słodkich ziemniaków? Są po prostu przepyszne, a szczególnie te pieczone z ulubionym dipem. Bataty cenione są szczególnie w kuchni za ich wyjątkowy i unikalny smak, ale również mają wysokie wartości odżywcze. Zawierają, np. substancje, które mają działanie antyoksydacyjne, a dzięki temu hamują procesy starzenia się skóry, ale też zapobiegają różnym chorobom, a szczególnie nowotworom. Dlatego warto włączyć je do swojej diety już dziś, gdyż można je przygotować nie tylko w formie pieczonej z dipem, ale również, jako lekkie przekąski czy wytrawne dania i desery.
2019-11-01, 10:16
2019-11-01, 10:00
2019-10-22, 17:33
Czarna porzeczka ma wyrazisty i charakterystyczny smak, a do tego zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chociaż dostępna jest tylko latem, można ją również mieć w postaci soków, kompotów, herbatki, nalewki czy dżemów. Dzisiaj jest trochę zapomniana i rzadziej spożywana niż inne owoce, dlatego warto sobie o niej przypomnieć, aby już dziś zagościła w Twojej kuchni i diecie. W związku z tym warto mieć chociaż jeden krzak czarnej porzeczki w swoim przydomowym ogrodzie.
2019-10-22, 10:57
Mentol to organiczny związek, który naturalnie występuje w roślinach, takich jak: mięta pieprzowa, mięta polna czy mięta zielona. Po raz pierwszy wyizolował go Hieronim David Gaubius w 1771 roku, a był to niemiecki fizyk i chemik. Zainteresowałam się mentolem, ponieważ uwielbiam lody miętowe z kawałkami czekolady i w związku z tym chciałam sprawdzić, jakie właściwości ma mentol i gdzie znalazł zastosowanie. Ma piękny i orzeźwiający zapach, a do tego doskonale sprawdza się nie tylko w przemyśle spożywczym.
2019-10-15, 15:53
Kwas sorbowy jest związkiem organicznym, który stosuje się w różnych produktach, a także w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, a dodawany jest, np. do serów czy pieczywa. Jego zadaniem jest utrzymywanie wilgoci w produktach. Naukowcy podają, że jest on bezpieczny dla zdrowia. Jednak może powodować alergię, ale nie stwierdzono, że kwas sorbowy jest alergenem pokarmowym. Jaka jest więc prawda na jego temat?
2019-10-15, 15:39
2019-10-15, 15:20
2019-09-30, 17:43
Praktycznie każdy z nas mówi cukier waniliowy, a tak naprawdę to kupujemy cukier wanilinowy. Na opakowaniu tego produktu jest wyraźnie napisanie „cukier wanilinowy”, ale to nam nie przeszkadza, bo przecież świąteczne ciasto pięknie pchnie wanilią. Czym tak naprawdę jest wanilina, która znajduje się w tym cukrze? Czy może nam zaszkodzić i dlaczego tak chętnie jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym? Wanilia a wanilina – różni je tylko jedna litera, a jest to, jak się okazuje, naprawdę wiele.
2019-09-30, 17:27
2019-09-30, 17:10
Ciało człowieka jest źródłem badań od wieków. Im większy postęp techniczny, tym większe pole działania dla naukowców zajmujących się wpływem poszczególnych pierwiastków na nasze zdrowie. Mimo, że w naszym ciele znajdziemy śladowe ilości miedzi, badacze jednoznacznie stwierdzili, że człowiek nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez tego pierwiastka. Za co odpowiada miedź? Ile jej potrzebujemy i z czego najłatwiej ją czerpać? Na te pytania odnajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.
2019-09-30, 16:53
Odmiany grejpfrutów oferują taką rozmaitość, że zarówno miłośnicy słodyczy jak i mniej typowych dla owoców smaków znajdą dla siebie coś odpowiedniego. Ze względu na skład chemiczny i wartości odżywcze owoce te warto wkomponować w swój codzienny jadłospis. Co daje nam ich spożycie? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.