Nowości z serwisu

Klon zwyczajny - co warto o nim wiedzieć?Klon zwyczajny to okazałe drzewo, powszechnie występujące na terenie całej Polski. Nie kojarzy się raczej z kuchnią, ale nie oznacza to, że nie ma on żadnych kulinarnych zastosowań.

Komosa biała: roślina, którą warto odkryć na nowoKiedyś komosa biała ratowała ludzi przed głodem. Dziś większość z nas kojarzy ją tylko z chwastem. Warto to jednak zmienić i przywrócić komosę do polskiej kuchni.

Mastyks - mało znana przyprawa o starożytnym rodowodzieMastyks to wysuszona żywica pistacji kleistej. Drzewo to rośnie m.in. na greckiej wyspie Chios i stamtąd właśnie pochodzi najpopularniejsza odmiana tej przyprawy. Warto poznać jej właściwości – tym bardziej, że ma ona działanie prozdrowotne, które zostało potwierdzone naukowo.

Pieprz kubeba – mniej znany „brat” pieprzu czarnegoPieprz kubeba należy do tej samej rodziny roślin co pieprz czarny. Jest też nieco podobny do niego w smaku. Z wyglądu bardziej przypomina jednak ziele angielskie. Przyprawa ta jest dziś mało znana, ale kiedyś była popularniejsza niż pieprz czarny. Co ciekawe, kubeba posiada również wiele właściwości leczniczych.

Podróż do świata przyprawW przeszłości przyprawy były jednym z najdroższych, najbardziej pożądanych dóbr. Dziś ich znaczenie nie jest już tak wielkie, nie zmienia to jednak faktu, że stanowią nieodłączny element większości potraw.

Pieprz syczuański - pikantność z nutą cytrynyPieprz syczuański to tradycyjna przyprawa używana w kuchni chińskiej, zwłaszcza w prowincji Syczuan. Jest pikantny i posiada delikatny, cytrusowy posmak. Wbrew nazwie, pozyskuje się go z rośliny, która nie należy do tych pieprzowców.

Oliwki bardzo cenione są w kuchni śródziemnomorskiej, gdyż nie tylko dobrze smakują, ale także są doskonały źródłem witamin i składników mineralnych. Poza tym stanowią smaczną i zdrową przekąskę dla każdego. Są także niskokaloryczne i wspomagają trawienie. Bez nich nie byłoby oliwy, ale one również zachwycają swoimi właściwościami zdrowotnymi, a przede wszystkim smakiem. Wielu się zastanawia, które oliwki są lepsze – zielone, a może czarne? A Twoje, jakie są ulubione oliwki i za co je cenisz?

Rumianek - pospolity kwiatek na różne dolegliwościRumianek pospolity to powszechnie występująca roślina, która znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz ma szereg właściwości leczniczych. Można go również stosować u niemowląt, np. podczas ząbkowania. Jest bezpieczny w stosowaniu, ale pod warunkiem, że nie przekracza się zalecanych dawek. U mnie rumianek zagościł na stałe, ponieważ ma doskonałe właściwości pielęgnacyjne i może być stosowany do włosów.

Liście laurowe - to nie tylko przyprawa, ale również sposób na bóle stawów i inne dolegliwościLiście laurowe znane są przede wszystkim ze swojego zastosowania w kuchni. Jednak wielu z nas nie wie, że te aromatyczne liście mają także wiele właściwości leczniczych. Przygotowany z nich olej laurowy czy napar doskonale sprawdza się w terapii chorób stawów, ale także w łagodzeniu trądziku, jak i również przy innych chorobach. Dlatego warto sprawdzić, w czym mogą Ci pomóc liście laurowe, które dostępne są praktycznie wszędzie, ale można je również samemu uprawiać w doniczce na parapecie.

Wokół czeremchy zwyczajnej narosło trochę mitów, ale nie warto im ulegać, rezygnując tym samym z dobroczynnych właściwości tej rośliny. Dlatego warto ją poznać bliżej.

Gorczyca polna należy do tej samej grupy roślin co wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji musztardy gorczyca biała i sarepska. Roślina ta może mieć walory lecznicze, ale wykazuje także właściwości toksyczne.

Grusza dzika - świetnie wygląda, doskonale smakujeSmak i zapach dzikich roślin jest nie do podrobienia – ich wersje uprawne wyglądają i smakują niby tak samo, ale jednak czegoś w nich brakuje... Najlepszym przykładem tej prawidłowości jest grusza dzika, w Polsce znana również jako ulęgałka (lub ulężałka).

Dereń jadalny - roślina o wielu właściwościach leczniczychWiększość z nas dereń jadalny kojarzy przede wszystkim ze słynną dereniówką – nalewką sporządzaną na bazie owoców derenia. Nie wyczerpuje ona jednak wszystkich zastosowań kulinarnych tej rośliny. Warto też wiedzieć więcej na temat jej właściwości leczniczych.

Fiołek wonny ma ładny zapach, cieszy oko, a do tego można wykorzystać go w kuchni oraz do przygotowania naturalnych leków i kosmetyków.

Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował agrestu. Jednak w Indiach mają swój odpowiednik naszego europejskiego agrestu, który jest określany, jako agrest indyjski, czyli amla. Amla ma wiele cennych właściwości leczniczych, a do tego znalazła zastosowanie w kuchni oraz w kosmetyce. Poza tym amla znana jest od setek lat w medycynie hinduskiej, czyli ajurwedzie. Dlatego warto sprawdzić, w czym może nam pomóc amla i jak ją można stosować.

Czy próbowałeś kiedyś makowca albo drożdżówki z makiem? Są przepyszne. Prawda? Dlatego postanowiłam sprawdzić, jakie właściwości ma mak, który ceniony jest od wieków. Jest to roślina oleista, która występuje tylko na półkuli północnej. Jednak stosowana jest nie tylko, jako składnik w kuchni, ale też w lecznictwie oraz, jako roślina ozdobna. Dzisiaj mak kojarzy się nam głównie z potrawami świątecznymi, ale warto sprawdzić, co ma nam jeszcze do zaoferowania i gdzie znalazł zastosowanie.

Skróty „bio”, „eko” czy „organic” używane w odniesieniu do żywności są zastrzeżone dla ściśle określonej grupy produktów. Kto i kiedy może ich używać?

Olej lniany tłoczony na zimno to olej, który charakteryzuje się tym, że posiada duże ilości kwasów omega-3, które są cenne dla zdrowia. W związku z tym olej ten może pomóc w chorobach układu sercowego, osteoporozie, ale także nawilża skórę i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Dlatego warto wykorzystywać go w swojej kuchni, gdyż poprzez to Twoje zdrowie poprawi się, a skóra zyska nowy blask. Doskonale komponuje się z sałatkami czy surówkami, ale też można maczać w nim chleb.

Naukowcy dowodzą, że pieczarki mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka. Przeprowadzone niezależnie od siebie badania dowiodły, że jedzenie pieczarek, np. wzmacnia odporność i układ krążenia, a także pomaga w odchudzaniu. Czy w Twojej diecie goszczą pieczarki? U mnie najczęściej pojawiają się w postaci sosu pieczarkowego, którym polewam ziemniaki albo ryż czy kaszę. Jednak to nie jedyne ich zastosowanie w kuchni. Koniecznie sprawdź, w czym mogą Ci pomóc i dlaczego warto je jeszcze włączyć do swojej diety.

Marakuja - egzotyczny owoc pełen zdrowiaMarakuja ma wiele innych określeń, np. passiflora czy męczennica, ale nie ważne, jak ją nazywać, to i tak faktem jest to, że ma bardzo wiele składników odżywczych, a w związku z tym bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto włączyć marakuję do swojej diety. Owoc ten pomóc może w różnych dolegliwościach, ale też znalazł zastosowanie w kosmetyce, jako dodatek do szamponów czy olejków do ciała, a Tobie, pod jaką postacią najbardziej smakuje marakuja?

20 przepisów na smaczne nalewkiPierwszym krokiem do zrobienia dobrej nalewki jest użycie najwyższej jakości składników. Potem oczywiście potrzeba staranności wykonania oraz... cierpliwości. W większości przypadków bowiem nic nie wpływa tak korzystnie na jakość tego trunku, jak czas. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na popularne nalewki... oraz do testowania ich w praktyce.

Czereśnie to nie tylko przepyszne, ale przede wszystkim zdrowe owoce, które doceniają i ludzie, i różne ptaki, gdyż służą im latem za pokarm. Ja uwielbiam same czereśnie albo przygotowywane z nich kompoty i ciasta. Jednak to nie jedyne ich zastosowanie. Dlatego postanowiłam sprawdzić, jakie mają właściwości odżywcze oraz w jakich dolegliwościach mogą pomóc. Poza tym z owoców tych można także przygotowywać maseczki na twarz. Ja zajadam się czereśniami każdego lata, na zimę przygotowuję kompoty, a Ty, pod jaką postacią lubisz najbardziej czereśnie?

Zastosowanie roślin w kuchni i medycynie znane jest ludzkości od tysiącleci. Dziś, być może, wiedza „zwykłego Kowalskiego” na temat poszczególnych ziół jest jest mniejsza niż naszych babć czy dziadków. Z drugiej strony jednak naukowcy coraz lepiej rozumieją leczniczą naturę roślin. Chociażby z tego powodu warto więc dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat.

Lippia trójlistna znana jest również, jako werbena cytrynowa, co z języka łacińskiego oznacza „liściastą gałąź”. To popularna przyprawa, która znana jest w całej Europie i dodaje się ją do herbat, napojów owocowych oraz deserów. Jednak jej zastosowanie w kuchni nie jest bardzo duże. Dzięki niej można odświeżyć smak zimnych dań, gdyż ma niepowtarzalny aromat, a dawniej stosowano ją, jako perfumy. Jest to roślina słabo znana w Polsce. Poza tym ma wiele właściwości leczniczych, z których warto skorzystać.

Artemisia dracunculus – bo tak brzmi łacińska nazwa bylicy estragon, bywa również nazywana po porstu estragonem, bylicą dragankiem, bylicą głupich, stragonem, dragonem, ślimakowcem octowym, toruniem. Należy do rodziny astrowatych.

główna slider best

Zastosowanie ziół w medycynie: historia i współczesnośćGdyby nie rośliny lecznicze, nie mielibyśmy wielu substancji stosownych powszechnie we współczesnej medycynie. Ta wiedza sprawia, że ziołolecznictwo i nowoczesna nauka coraz częściej łączą siły w walce z wieloma chorobami. Nie wolno też zapominać o zastosowaniu ziół w kuchnii i kosmetologii.

czytaj

Pieczywo jako podstawa żywieniaStanowi podstawę żywienia ludności na całej ziemi. Obecny we wszystkich krajach, co prawda pod wszelaką postacią, ale jest nieodzownym i niezastąpionym wytworem kuchni świata. Dowiedz się więcej o pieczywie.

czytaj

O soli w kuchni

O soli w kuchniTo, jak ważna jest sól w codziennej diecie, odkryto już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Tajemnicą jednak pozostaje, jak ostatecznie dowiedziano się o potrzebie jej spożywania. Udomowienie dzikich owiec, kóz, żubrów, świń i bawołów sprawiło, że dieta człowieka, do tej pory opierająca się na zbożach i warzywach, wzbogaciła się o mięso zwierząt. Umiejętność ich hodowli sprawiła, że zdobycie soli stało się życiową koniecznością. I tu właśnie, już kilka tysięcy lat temu, rozpoczyna się kulinarna historia soli, niezwykle długa, pasjonująca i obfitująca w zaskakujące pomysły.

czytaj

Sól – najcenniejszy minerał nie tylko w kuchniNiezastąpiona, niezbędna do życia, istniejąca od tysięcy lat. Ma działanie lecznicze i występuje w wielu odmianach. Mówimy, że bieda w domu, kiedy jej nie ma, witamy bliskich chlebem i solą, jemy z przyjacielem „beczkę soli” i słono płacimy za drogie towary…

czytaj

Witaminy – podział i rola w życiu człowiekaJako dzieci słyszymy: „zjedz fasolkę, to same witaminy”. Od maleńkości wzrasta w nas przekonanie, że jeżeli nie będziemy spożywać witamin, nie będziemy też zdrowi. Czy więc zdrowie równa się witaminy? Po części tak, ale związki te, choć niezbędne, są tylko jednym z wielu czynników pomagających nam utrzymać organizm i jego funkcje w dobrym stanie. Za co w szczególności odpowiadają interesujące nas witaminy, dowiesz się poniżej. 

czytaj

Pistacje – orzechy szczęściaOto mój orzechowy faworyt. Pistacji nie potrafię sobie odmówić, to jedna z tych zdrowych przekąsek, którą je się nie tylko z powinności (bo zdrowo) ale przede wszystkim dla samej przyjemności jedzenia. Jeszcze ten uroczy zielony kolor. Łatwość wyjmowania z delikatnie rozwartej skorupki. Świetne jako dodatek do potraw słodkich i wytrawnych. Oprócz ceny, właściwie same zalety.

czytaj

Dodatki do żywności - barwniki, wiadomości ogólneRozporządzenie Komisji (UE) z dnia 11 listopada 20011 roku dopuszcza do użycia 40 różnych barwników. Zapoznaj się z ich rodzajami, podziałem i funkcjami, jakie pełnią w żywności.

czytaj

Miód malinowy – jeden z najlepszych, niestety rzadkiPolska maliną stoi. Nasz kraj jest czołowym producentem tych owoców na świecie już od dobrych kilku lat. Mamy dobre warunki upraw i wiadomo, że w porównaniu do większości krajów europejskich jesteśmy super czystym ekologicznie państwem (jednak i bieda ma swoje plusy) – daje to pyszny owoc, chętnie kupowany przez inne kraje. Skoro jesteśmy kontynentalnym malinowym zagłębiem, jak to możliwe, że miodu z kwiatów malin mamy tak mało? Przeczytajcie.

czytaj

Apiterapia - leczenie produktami pszczelarskimiChyba każdy wie, że miód posiada fantastyczne właściwości o działaniu zarówno leczniczym jak i profilaktycznym. Nie każdy jednak wie, że właściwie wszystkie produkty pszczelarskie to jedna wielka skarbnica zdrowia.

czytaj