Nowości z serwisu

Wanilina - „niezdrowa” aromatyczna substancja w cukrze wanilinowym, który dodajemy do ciastPraktycznie każdy z nas mówi cukier waniliowy, a tak naprawdę to kupujemy cukier wanilinowy. Na opakowaniu tego produktu jest wyraźnie napisanie „cukier wanilinowy”, ale to nam nie przeszkadza, bo przecież świąteczne ciasto pięknie pchnie wanilią. Czym tak naprawdę jest wanilina, która znajduje się w tym cukrze? Czy może nam zaszkodzić i dlaczego tak chętnie jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym? Wanilia a wanilina – różni je tylko jedna litera, a jest to, jak się okazuje, naprawdę wiele.

Kwas winowy - dodatek do żywności E334Po raz pierwszy pozyskano go z tzw. winnego kamienia, czyli kwaśnego winianu potasu, który osadza się w kadziach i beczkach po fermentacji wina. Od tamtej pory znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym.

Miedź - pomocnik w tworzeniu czerwonych krwinekCiało człowieka jest źródłem badań od wieków. Im większy postęp techniczny, tym większe pole działania dla naukowców zajmujących się wpływem poszczególnych pierwiastków na nasze zdrowie. Mimo, że w naszym ciele znajdziemy śladowe ilości miedzi, badacze jednoznacznie stwierdzili, że człowiek nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez tego pierwiastka. Za co odpowiada miedź? Ile jej potrzebujemy i z czego najłatwiej ją czerpać? Na te pytania odnajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.

Grejpfrut – krzyżówka pomelo i pomarańczyOdmiany grejpfrutów oferują taką rozmaitość, że zarówno miłośnicy słodyczy jak i mniej typowych dla owoców smaków znajdą dla siebie coś odpowiedniego. Ze względu na skład chemiczny i wartości odżywcze owoce te warto wkomponować w swój codzienny jadłospis. Co daje nam ich spożycie? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

W niewielkich ilościach jest nieszkodliwy. W nadmiarze – może powodować utratę wapnia w kościach. Dlatego do produktów zawierających kwas fosforowy(V) należy podchodzić z rozsądkiem.

Chaber bławatek to bardzo popularna roślina, którą można spotkać w całej Polsce. Przeważnie rośnie w zbożach oraz roślinach okopowych i w większości przypadków traktowana jest, jako chwast. Jednak niepotrzebnie. Chaber bławatek ma również lecznicze właściwości, a do tego znalazł szerokie zastosowanie. Koniecznie sprawdź, jakie!

Kwas adypinowy to jeden z kwasów stosowanych jako dodatek do żywności. W porównaniu z innymi substancjami występującymi w tej roli cechuje się on najmniejszą kwasowością.

Z awokado mamy głównie skojarzenia takie, że ten tłusty owoc zapewni nam tylko dodatkową dawkę kalorii i że przez niego przytyjemy, jeżeli będzie jedzony regularnie. Okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna, a ten tłusty owoc pomaga też schudnąć. Koniecznie sprawdź, jak to jest możliwe! Poza tym zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.

Jarzębina czerwona lubiana jest przez dzieci, ponieważ można z niej zrobić piękne korale. Jednak jarzębinę czerwoną powinny także docenić osoby dorosłe ze względu na jej cenne właściwości. Rośnie w całej Europie i bardzo często jest ozdobą parków. Co można zrobić z jarzębiny, poza wcześniej wspomnianymi koralami, i jakie znalazła zastosowanie?

Ze względu na swoje szerokie zastosowanie kwas siarkowy powstały z siarki sześciowartościowej bywa nazywany „krwią przemysłu chemicznego”. Kwas ten bywa również stosowany w przemyśle spożywczym.

Kwas bursztynowy występuje naturalnie w przyrodzie w większości warzyw i owoców oraz w bursztynie. Używa się go w kosmetologii, przemyśle chemicznym, jako dodatku do żywności oraz...jednego z głównych składników suplementów diety na kaca.

Babka lancetowata posiada wiele cech leczniczych. Jej wywar można stosować przy dolegliwościach układu pokarmowego, używać do okładów na powieki, stosować jako tonik. Roślina ta świetnie sprawdza się również w kuchni.

Czy znasz jagody acai? Pochodzą one z terenów Puszczy Amazońskiej, gdzie rosną w trudnych warunkach tropikalnego klimatu, a do tego są źródłem cennych dla zdrowia człowieka substancji odżywczych. Jednak sławę zyskały dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu, ale też warto poznać ich inne właściwości. Chociaż stosowane są od setek lat, to ich właściwości zdrowotne zostały dopiero niedawno potwierdzone licznymi badaniami. Gdzie zatem można kupić jagody acai i pod jaką postacią są dostępne?

Chlorek sodu występuje w wielu produktach, a jego nadmierne spożycie może prowadzić do wielu poważnych chorób. Jest on również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Koniecznie sprawdź, dlaczego! Jednak jego duże ilości są niezdrowe i dlatego warto ograniczać spożywanie soli i wszystkich tych produktów, które zawierają jej nadmierne ilości. Jak wygląda Twoja dieta? Stosujesz dużo soli, a czy może starasz się ją ograniczać?

Fiołek trójbarwny, który znany jest również, jako bratek, nie powinien stanowić tylko pięknej ozdoby naszych ogródków, ponieważ ten kwiatek zawiera również liczne właściwości lecznicze. Do tego można jeść jego płatki. Czy próbowaliście ich kiedyś? Jak smakują? Bratek to znana od dawna roślina lecznicza, która pomaga na różne dolegliwości, np. oczyszcza organizm, ale też znany jest z tego, że można go stosować na trądzik, a nawet wspomaga odchudzanie. Koniecznie poznaj zalety jego stosowania i już dziś przygotuj, np. sałatkę z jego dodatkiem.

Barszcz zwyczajny - nieodłączny element dawnej kuchniWspółcześnie o barszczu pospolitym słyszmy rzadziej niż o jego silnie trującym kuzynie – barszczu Sosnowskiego. A szkoda, ponieważ w roślina ta posiada sporo zastosowań w kuchni, posiada również właściwości lecznicze.

Czarnuszka – królowa wśród ziół, która pomaga na wszystko z wyjątkiem śmierciCzarnuszka siewna z języka łacińskiego Nigella sativa nazywana jest również czarnym kminkiem, a jest to mała roślinka, która posiada ziarenka o bardzo dużej mocy. Przeprowadzono ponad 700 badań, które wykazały drogocenne właściwości czarnuszki. Roślina ta ma wiele właściwości leczniczych, ale też znalazła zastosowanie w kosmetyce, jak i w kuchni, gdzie doskonale może zastąpić pieprz. Czy warto ją stosować? Okazuje się, że tak. Ja już rozglądam się za dobrym olejem z czarnuszki, a Wy?

Wielu z nas słyszało pewnie nie raz o „koralach z polnej jarzębiny”. Niektórzy być może nawet sami je robili... A czy wiecie, że owoce jarząbu pospolitego można wykorzystywać również do nieco bardziej przyziemnych celów? Świetnie nadają się na przykład na dżem lub ketchup.

Nareszcie lato, a wraz z nim możliwość kupienia świeżej fasolki szparagowej. Najbardziej lubię ugotowaną fasolkę szparagową ze smażoną bułką tartą. A Ty? Jaki jest Twój sposób na fasolkę szparagową? Jest nie tylko dobra, ale też posiada wiele cennych składników i właściwości leczniczych. Czy wiedziałeś, że fasolka ma tylko 31 kcal na 100 g, a do tego zawiera substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Jest też cennym źródeł wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego postanowiłam sprawdzić, jakie ma jeszcze właściwości i dlaczego warto ją jeść?

Zastosowanie ziół w medycynie: historia i współczesnośćGdyby nie rośliny lecznicze, nie mielibyśmy wielu substancji stosownych powszechnie we współczesnej medycynie. Ta wiedza sprawia, że ziołolecznictwo i nowoczesna nauka coraz częściej łączą siły w walce z wieloma chorobami. Nie wolno też zapominać o zastosowaniu ziół w kuchnii i kosmetologii.

Choć był taki okres, w którym kwas cytrynowy miał czarny PR, dziś jego zastosowanie w przemyśle spożywczym – jako dodatku do żywności E330 – nie budzi już kontrowersji. Substancję tę znajdziemy w składzie napojów, galaretek, musztard i wielu innych produktów.

Kwas jabłkowy to substancja, której nazwa jednoznacznie kojarzy się z popularnymi owocami – i słusznie. To jednak zaledwie niewielka część tego, co warto o niej wiedzieć.

Regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz – to najczęstsze funkcje, jakie w przemyśle spożywczym pełni kwas fumarowy, czyli dodatek E297. Znać go powinni również ci, którzy stosowali suplementy diety na kaca.

Chyba każdy zna leszczynę pospolitą, a szczególnie jej smaczne i zdrowe orzechy laskowe? Jednak nie każdy wie, że cenne dla zdrowia właściwości mają nie tylko orzechy, ale również sama leszczyna. Na szeroką skalę wykorzystuje się jej owoce, czyli orzechy, ale wartościowe są także jej liście, kora oraz bazie. Przekonaj się więc, w czym może Ci pomóc leszczyna pospolita. Poznaj jej cenne właściwości i zastosowanie lecznicze.

Koniczyna łąkowa to roślina, którą prawdopodobnie zna każdy. Najczęściej spotykam ją, spacerując po łące i właśnie jej bogata dostępność skłoniła mnie do sprawdzenia, jakie ma właściwości i zastosowanie. Koniczyna łąkowa znana też pod nazwą koniczyna czerwona jest bardzo cennym źródłem składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Można z niej przygotować różne napary i nalewki, ale też znalazła inne zastosowanie. Sprawdź, jakie!

Nowości z serwisu
  • 1
  • 2
  • 3
  • >>

Wanilina - „niezdrowa” aromatyczna substancja w cukrze wanilinowym, który dodajemy do ciastPraktycznie każdy z nas mówi cukier waniliowy, a tak naprawdę to kupujemy cukier wanilinowy. Na opakowaniu tego produktu jest wyraźnie napisanie „cukier wanilinowy”, ale to nam nie przeszkadza, bo przecież świąteczne ciasto pięknie pchnie wanilią. Czym tak naprawdę jest wanilina, która znajduje się w tym cukrze? Czy może nam zaszkodzić i dlaczego tak chętnie jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym? Wanilia a wanilina – różni je tylko jedna litera, a jest to, jak się okazuje, naprawdę wiele.

czytaj

Kwas winowy - dodatek do żywności E334Po raz pierwszy pozyskano go z tzw. winnego kamienia, czyli kwaśnego winianu potasu, który osadza się w kadziach i beczkach po fermentacji wina. Od tamtej pory znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym.

czytaj

Miedź - pomocnik w tworzeniu czerwonych krwinekCiało człowieka jest źródłem badań od wieków. Im większy postęp techniczny, tym większe pole działania dla naukowców zajmujących się wpływem poszczególnych pierwiastków na nasze zdrowie. Mimo, że w naszym ciele znajdziemy śladowe ilości miedzi, badacze jednoznacznie stwierdzili, że człowiek nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez tego pierwiastka. Za co odpowiada miedź? Ile jej potrzebujemy i z czego najłatwiej ją czerpać? Na te pytania odnajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.

czytaj

Grejpfrut – krzyżówka pomelo i pomarańczyOdmiany grejpfrutów oferują taką rozmaitość, że zarówno miłośnicy słodyczy jak i mniej typowych dla owoców smaków znajdą dla siebie coś odpowiedniego. Ze względu na skład chemiczny i wartości odżywcze owoce te warto wkomponować w swój codzienny jadłospis. Co daje nam ich spożycie? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

czytaj

W niewielkich ilościach jest nieszkodliwy. W nadmiarze – może powodować utratę wapnia w kościach. Dlatego do produktów zawierających kwas fosforowy(V) należy podchodzić z rozsądkiem.

czytaj

Chaber bławatek to bardzo popularna roślina, którą można spotkać w całej Polsce. Przeważnie rośnie w zbożach oraz roślinach okopowych i w większości przypadków traktowana jest, jako chwast. Jednak niepotrzebnie. Chaber bławatek ma również lecznicze właściwości, a do tego znalazł szerokie zastosowanie. Koniecznie sprawdź, jakie!

czytaj

Kwas adypinowy to jeden z kwasów stosowanych jako dodatek do żywności. W porównaniu z innymi substancjami występującymi w tej roli cechuje się on najmniejszą kwasowością.

czytaj

Z awokado mamy głównie skojarzenia takie, że ten tłusty owoc zapewni nam tylko dodatkową dawkę kalorii i że przez niego przytyjemy, jeżeli będzie jedzony regularnie. Okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna, a ten tłusty owoc pomaga też schudnąć. Koniecznie sprawdź, jak to jest możliwe! Poza tym zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.

czytaj

Jarzębina czerwona lubiana jest przez dzieci, ponieważ można z niej zrobić piękne korale. Jednak jarzębinę czerwoną powinny także docenić osoby dorosłe ze względu na jej cenne właściwości. Rośnie w całej Europie i bardzo często jest ozdobą parków. Co można zrobić z jarzębiny, poza wcześniej wspomnianymi koralami, i jakie znalazła zastosowanie?

czytaj

Ze względu na swoje szerokie zastosowanie kwas siarkowy powstały z siarki sześciowartościowej bywa nazywany „krwią przemysłu chemicznego”. Kwas ten bywa również stosowany w przemyśle spożywczym.

czytaj